PNL vrea să taie rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrică și gaze

Virgil Popescu, deputat PNL și vicepreședinte al Comisiei de Industrii din Cameră, spune, într-o postare pe facebook, că PSD ar dori să mențină rata actuală de rentabilitate, mărită prin OUG, dar PNL va milita pentru coborârea ei.

Iată postul lui Popescu de pe facebook, integral

“Prin OUG 19, ordonanta care a modificat OUG 114, Viorica Dancila a crescut rata interna a rentabilitatii pentru distribuitorii de energie si gaz natural cu 20% printr-o decizie a Guvernului, incalcand independenta decizionala a Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.

Prin amendamentele depuse la Legea 123 a energei electrice si gazelor naturale, senatorii PSD insista in mentinerea acestei prevederi.

In felul acesta tariful de distributie platit de consumatorii casnici si industriali va creste artificial.

Sunt absolut convins ca PNL, imediat dupa ce va prelua Guvernarea, va repara acest gest anti-consumatori facut de guvernul incompetent al PSD.

Atrag, de asemenea, atentia PSD sa inceteze jocurile de a atrage investitori din tari care nu sunt membre NATO pentru a cumpara activele de distributie scoase la vanzare in Romania, dupa ce Guvernul Nastase le-a privatizat pe doi lei.

Niciodata nu vom tolera ca bazele militare NATO sau americane din Romania sa fie alimentate cu energie sau gaz natural distribuit de companii din tari non-NATO”.

Rata de rentabilitate ar scădea de la 6,9% la 5,5%

Distribuitorii de energie electrică și gaze au primit, pentru această perioadă de reglementare, o rată reglementată de rentabilitate (RRR) de 6,9% aplicată bazei de active reglementate prin OUG 19/2019, iar dacă și aceasta se va abroga, nivelul RRR va rămâne la 5,66%, în lipsa unei alte prevederi legale.

Nivelul RRR a fost stabilit de Guvern prin acel OUG, și nu de ANRE, o practică neuzuală. ANRE stabilise pentru actuala perioadă de reglementare un nivel al RRR de 5,66% pentru baza de active existentă, și unul de 6,66% pentru activele noi (investiții noi în rețele) dar, când a emis OUG 19/2019, Guvernul a urcat acest nivel al RRR la 6,9%. Ulterior, ANRE l-a folosit în fundamentarea tarifelor de distribuție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *