PNL nu este de acord cu dereglementarea în atâtea trepte a piețelor de electricitate și gaze: liberalizarea trebuie făcută în 2020

Oficialii din zona de energie ai PNL au afirmat că poziția acestei formațiuni politice este ca dereglementarea să fie făcută anul viitor, nu în 2021

“Perioada maximă de tranziție pe care o putem accepta este jumătate anului viitor. Și eu, și PNL avem o decizie luată. Nu putem pune o tranziție de doi ani, doar pentru că Guvernul spune că nu are capacitatea de a defini consumatorul vulnerabil”, a declarat deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședinte ale Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, la conferința “Energie cu responsabilitate, organizată de publicația Invest Energy.

“Este de neconceput jumătatea anului 2021, reglementarea actuală expiră în 2022, putem fi de acord să trecem iarna așa, dar nu mai putem prelungi”, a spus Popescu.

Amintim că, potrivit atât unei inițiative legislative depuse în Senat, cât și poziției Guvernului transmisă Comisiei Europene, România ar fi de acord cu o dereglementare în trepte a piețelor de energie electrivă și gaze naturale, care au fost re-reglementate prin OUG 114/2018 și prin OUG 19/2019, care o completează.

În acest sens, pentru piața de electricitate, propunerea este ca sistemul actual să fie păstrat până la data de 1 ianuarie 2020, urmand ca, apoi, timp de un an și jumătate, consumul populației să fie asigurat în continuare cu o componentă reglementată, care să scadă treptat urmând ca la 1 iulie 2021 piața să fie complet liberalizată.

Pentru piața de gaze, plafonul de preţ de 68 de lei/MWh de gaz, cu care sunt obligaţi să vândă Petrom şi Romgaz gazele extrase din România pentru asigurararea integrală şi prioritară a consumului casnicilor şi al producătorilor de energie termică va fi menţinut până până la 30 martie 2020, urmând ca, până la 31 martie 2021, piața să fie de-reglementată în trepte: jumătate din consum să fie vândut de cei doi producători la preț reglementat de ANRE și jumătate la prețul pieței.

Poziția PNL este importantă în acest context, în condițiile în care partidul de opoziție ar putea forma viitorul Guvern, în cazul în care moțiunea de cenzură împotriva Guvernului va trece.

Totuși, deși și-au stabilit politica, cei de la PNL spun că nu au decis și numele unui potențial ministru al Energiei, în cazul în care vor forma un nou cabinet. “Încă nu s-a discutat despre acest lucru”, a spus Popescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *