PNL a agreat propunerea premierului de menținere a prețurilor plafonate la energie. Ce spune Cîțu despre supraimpozitare

Preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu, a declarat miercuri că nu există neînţelegeri între PNL şi PSD asupra ordonanţei privind energia, menţionând că liberalii au agreat varianta pe care a prezentat-o premierul Nicolae Ciucă, anume ca preţurile să rămână la acelaşi nivel până în martie 2023.

„Nu sunt neînţelegeri între PNL şi PSD. Noi, PNL, am agreat varianta pe care a prezentat-o premierul de câteva ori. Premierul a avut un mesaj clar prin care spune că preţurile rămân la acelaşi nivel până în martie 2023. A şi dat nivelurile: 0,68, un leu. A spus foarte clar că acestea sunt plafoanele până în 2023. Deci este mesajul premierului, trebuie să luăm în calcul acest lucru”, a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Precizarea liderului liberal a fost făcută în contextul unei întrebări privind ordonanţa pe energie care nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri, pe fondul unor posibile neînţelegeri între PNL şi PSD.

De asemenea, Cîţu a explicat modul în care supraimpozitarea influenţează comportamentul de piaţă al companiilor din energie.

„Trebuie să iei în calcul că atunci când supraimpozitezi un sector, va fi şi o reacţie a sectorului respectiv şi sectorul respectiv îşi va ajusta producţia ca să fie impozitat cât mai puţin. Şi, de obicei, vom vedea că producţia va scădea pentru ca aceste companii să nu intre în partea de supraimpozitare. Este o reacţie normală a companiilor sectorului privat. De aceea spun că supraimpozitarea şi impozitarea distorsionează. Cine vine cu măsuri în care se introduc impozite trebuie să-şi asume şi impactul acestor măsuri”, a punctat Florin Cîţu.

Întrebat care este impactul sectorului bugetar pe energie, liderul PNL a spus că cel net este, pe trei luni, de 10-12 miliarde lei, „la preţurile de acum”.

„Premierul a spus că este de câteva zeci de miliarde. Trebuie să văd exact care e cifra pentru că era pe trei luni, pe întreg anul este mult mai mare impactul. Impactul net înţeleg că este în jur de 10-12 miliarde de lei, la preţurile de acum, nu ştiu mai exact impactul la finalul anului”, a afirmat Cîţu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *