Platformă online la nivel național pentru schimbarea furnizorului de energie și gaze în 24 de ore, de anul viitor. Ordin ANRE, INFOGRAFIC

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin prin care se va institui posibilitatea schimbării furnizorului de energie electrică și gaze în 24 de ore, printr-o platformă online dedicată.

Este vorba despre un “Ordin  pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale și pentru contractarea furnizării de energie electrică și gaze naturale”.

Noutatea principală este că se va crea un sistem informatic unic la nivel național – această platformă, unde consumatorii își vor putea alege furnizorul de energie electrică, urmând ca toată procedura de contractare să nu depășească 24 de ore.

Noul mecanism va intra în vigoare începând cu data de 28 august 2022 și el va permite practic ca, prin această aplicație informatică, toate procedurile privind schimbarea furnizorului de electricitate și gaze, care acum se întind pe 21 de zile (termen care este oricum depășit de unii furnizori) să se poată face în maximum 24 de ore.

Acest nou termen este impus de legislația europeană, dar termenul-limită pentru introducerea sa în legislație era 2026. Iată că ANRE, care a beneficiat și de fonduri europene pentru a implementa acest sistem, îl impune mai devreme.

“Platforma online este unică la nivel național, clienții finali și schimbarea furnizorului și în contractarea furnizării având obligația de a utiliza exclusiv această platformă conform prevederilor regulamentului”, arată ANRE.

Iată, schematic, cum va funcționa noul sistem:

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *