Planurile Alro, cel mai mare consumator de energie al țării: centrale electrice proprii și contracte pe termen lung

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa și cel mai mare consumator de energie electrică din România, are în plan construcția mai multor capacități de producție de energie electrică.

Foarte pe scurt, Alro dorește să-și producă singură o parte din energia necesară pentru business-ul său de bază – producția de aluminiu și procesarea lui, pentru a evita astfel mare parte din complicațiile generate de situația din piața de energie.

În acest sens, Alro în plan construcția unei centrale pe gaz în ciclu combinat la unitatea de la Slatina, și a unei centrale de cogenerare în unitatea de la Tulcea, la care se adaugă parcuri eoliene și fotovoltaice, după cum a scris compania în ultimul său raport de sustenabilitate, prezentat recent.

Cităm din el secțiunea relevantă pentru energie:

“Țintele noastre: Autogenerarea de energie electrică din surse regenerabile (solar și eolian) până în 2030. Contracte de achiziție de energie electrică din surse regenerabile cu o durata de până la 15 ani.

Instalarea în cadrul ALRO a unei centrale CCGT pâna în 2025. Punerea în funcțiune a unei instalații de producere a energiei electrice și termice prin tehnologia CHP la ALUM.

Implementarea de proiecte pe termen lung pentru producția internă de energie din surse regenerabile (solar și eolian) și combinată cu CCGT. (ALRO)

Analiza continuă a pieței de energie verde existente și potențiale pentru a încheia parteneriate pe termen lung cu producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie.

Implementarea unui proiect pe termen lung pentru producția internă de energie – electricitate și energie termică – prin tehnologia CHP. (ALUM)”

Problemele Alro

Alro dorește să devină autoproducător pentru că, la cum funcționează piața acum, este dificil să își achiziționeze constant energia electrică în mod predictibil. Iar Alro consumă o cantitate mare de energie. În 2020, grupul a consumat 3,22 TWh de energie electrică, în scădere față de anii anterior, iar consumul de energie este preponderent de tip bandă.

În ultimul timp însă, compania are de suferit din cauza turbulențelor din piața energiei. Recent, am aflat că, din cauza turbulențelor din piață, generate de creșterea abruptă a prețurilor, contracte de achiziție care însumează 30% din consumul companiei pe acest an, semnate în trecut dar cu livrare acum, au fost denunțate de vânzători. Ca atare, compania trebuie să cumpere o ăparte din energie zi din zi, din piața spot, unde prețurile sunt în creștere accentuată. Puteți citi un text pe această temă aici:

“S-a tăiat curentul” până și la Alro, cel mai mare consumator de energie din România. Contracte care acoperă 30% din consum au fost denunțate, Alro cumpără energie din piața spot – surse

Problema nu este însă nouă. Alro, care în 2020 a avut o factură totală de energie electrică de 300 de milioane de euro (când energia era mai ieftină) ar fi dorit să încheie contracte de achiziție pe termen lung, în special de la producători din regenerabil, dar nu a reușit până acum, parțial și din cauza reglementărilor care nu încurajează contractele bilaterale pe termen lung, negociate direct (celebrele PPA)-uri. Din acest motiv, compania are de gestionat o politică de achiziție de energie destul de complicată, cumpărând de la 15-20 de furnizori, cu care are contracte pe perioade diferite de livrare ;I ajunge uneori să cumpere și la oră energia.

Un text mai vechi cu declarațiile oficialilor Alro pe această temă puteți citi aici:

Năstase, Alro: Preţul energiei se va tripla în următorii ani pentru consumatorii români, dacă nu construim noi centrale. INTERVIU Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *