Planul Guvernului: Romgaz preia participația Exxon din Marea Neagră, continuă proiectul cu Petrom, gazele se scot până în 2025. Polonezii s-au retras

Polonezii de la PGNiG s-au retras din consorțiul cu Petrom și Romgaz pentru a cumpăra cota Exxon în proiectul Neptun Deep și a continua explorarea și, ulterior, exploatarea. Romgaz este cea care va plăti americanilor cât cer pentru a ieși din proiect, și va continua împreună cu Petrom să dezvolte zăcământul. Cel puțin acesta este planul Guvernului de acum.

“Vă asigur că vom începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, chiar dacă din acel consorțiu format din Petrom, Romgaz și polonezi, polonezii s-au retras. Evaluăm un scenariu prin care Romgaz să preia întreaga participație a Exxon, și să vină cu 50% în acest consorțiu, 50% este la Petrom, și împreună să scoată acele gaze din Marea Neagră”, a declarat ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu pentru EM360.

Popescu a confirmat așadar informațiile care au apărut în piață referitoare la intenția companiei poloneze PGNiG de a ieși din proiectul din Marea Neagră, pentru că ar avea alte oportunități și nu ar mai avea timp de pierdut până când Bucureștiul modifică legea offshore, care a ținut investitorii până acum departe.

Popescu este însă optimist și crede că gazele din Marea Neagră vor fi extrase înainte de 2025

“Decizia de investiție va fi luată în cursul anului viitor, eu sunt foarte optimist . Mai durează trei ani, cred, lucrările pentru extragerea gazelor din Marea Neagră”, a spus ministrul, care a mai afirmat că legea offshore va fi cu siguranță modificată de noul Parlament care va rezulta în urma alegerilor din decembrie.

Exxon a anunțat că este interesată să-și vândă participația de 50% din proiectul Neptun Deep, iar statul român ar fi dorit ca un consorțiu format din Romgaz, Petrom și compania poloneză PGNiG să preia participația americanilor și să continue proiectul.

“În condiţiile în care Exxon intenţionează să renunţe la participarea sa de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagră, alături de care se află şi OMV Petrom, Romgaz este în discuţii pentru preluarea unei părţi din participaţia Exxon. Până în prezent s-a semnat un acord de intrare în consorţiu (JBA) alături de OMV Petrom SA şi PGNiG SA, pentru a prelua cota de participare ExxonMobil în cadrul perimetrului. În prezent se analizează acordul comun de operare (JOA). De asemenea, au loc discuţii şi negocieri în cadrul consorţiului pentru evaluarea şi stabilirea unei oferte finale către ExxonMobil”, scrie în Planul național de relansare economică.

Așadar, Romgaz trebuie mai întâi să plătească, în acest scenariu, companiei americane ExxonMobil pentru răscumpărarea a 50% din perimetru, și să investeasă, împreună cu OMV Petrom, alte trei miliarde de euro, necesarul estimat pentru a se scoate la țărm gazele din perimterul Neptun Deep, Lucrările de explorare ar fi costat deja 1,5 miliarde de dolari.

În perimetrul Neptun ar fi rezerve de gaze cuprinse între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *