Planul de reorganizare a Electrocentrale Constanța, confirmat de instanță

Planul de reorganizare pentru societatea Electrocentrale Constanţa, aflată în insolvenţă, a fost confirmat de către judecătorul sindic în data de 27 septembrie, acesta fiind aprobat în prealabil de creditorii companiei într-o pondere de peste 98%, a anunţat, joi, într-un comunicat transmis AGERPRES, compania care se ocupă de această speţă.

„CITR a propus o soluţie inovativă de redresare, care nu a mai fost implementată până în prezent. Strategia propusă de echipa CITR prin acest plan deschide calea pentru Primăria Constanţa de a accesa fonduri europene necesare pentru a realiza investiţii în sistemul de distribuţie a energiei termice la nivel local, vechimea şi ineficienţa acestora fiind cauza principală a pierderilor agentului termic şi a insolvabilităţii societăţii Electrocentrale Constanţa. Mai mult, strategia creează premisele dezvoltării societăţii şi către producţia de energie electrică, într-un moment în care România are mare nevoie de energie. Proiectul se derulează cu sprijinul permanent al Ministerului Energiei”, a declarat Florin Constantin, partener CITR, în calitate de manager de caz CET Constanţa.

De asemenea, pentru asigurarea continuităţii activităţii de producţie de energie termică, CITR a propus integrarea termocentralei CET Palas în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET Constanţa) şi implementarea procedurii de transfer a activului industrial funcţional CET Palas în proprietatea statului român, pentru a putea fi realizat transferul acestuia ulterior în administrarea UAT Constanţa prin Primăria Municipiului Constanţa.

„Următorul pas în procedură este implementarea mecanismului de transfer al activului industrial funcţional CET Palas în proprietatea publică a statului conform prevederilor OUG nr. 60/2019, în strânsă colaborare cu autorităţile române. În acelaşi timp, CITR va lucra la valorificarea activelor neutilizate în activitatea curentă de producţie a energiei termice, precum şi la recuperarea creanţelor înregistrate faţă de terţi. Realizarea planului se va desfăşura pe o perioadă de trei ani, iar implementarea mecanismului de transfer a CET Palas către stat este estimată la o perioadă de cel puţin opt luni”, notează sursa citată.

Electrocentrale Constanţa SA a intrat în insolvenţă pe data de 24 aprilie 2019 din cauza pierderilor majore pe lanţul de furnizare a energiei termice. Principalii creditori ai CET Constanţa sunt: Romgaz, Transgaz, RAJA Constanţa, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale Bucureşti şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Societatea Electrocentrale Constanţa este unicul producător de energie termică sub formă de apă fierbinte (peste 95%) necesară încălzirii şi preparării apei calde menajere, ce furnizează agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al consumatorilor din Municipiul Constanţa. Compania deţine termocentrala CET Palas, pusă în funcţiune în anul 1970, iar combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice este gazul natural.

CITR, companie a Impetum Group, este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România, cu aproape o mie de proiecte gestionate de-a lungul timpului. Societatea administrează anual un patrimoniu de un miliard de euro şi distribuie peste 100 de milioane de euro creditorilor, în fiecare an, cu misiunea de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *