Plan gigantic al Kazahstanului, de 37 de miliarde de dolari, pentru investiții în extracția petrolului, rafinare și petrochimie

Guvernul Kazahstanului a aprobat un program extins pentru dezvoltarea de mari proiecte în sectoarele de petrol și gaze și de petrochimie,  pentru perioada 2023-2027, potrivit presei locale.

Un anunț în acest sens a fost făcut de prim-ministrul statului Asiatic, Alikhan Smailov.

„Acest plan cuprinzător adoptat vizează implementarea a 20 de proiecte semnificative în industria de extracție de petrol și gaze, rafinarea petrolului și a gazelor, precum și în petrochimie, cu un volum de investiții preconizat de 37,3 miliarde de dolari”, se arată într-un mesaj publicat pe site-ul Guvernului Republicii Kazahstan la 6 decembrie 2023.

Documentul prevede, în special, implementarea unor proiecte mari de petrol și gaze în câmpurile Tengiz, Karachaganak și Kashagan, cele mai mari din țară, care vizează creșterea nivelului producției de petrol a țării la 105,5 milioane de tone (anul trecut a fost în jur de 84 de milioane de tone) și producția de de gaze la 82,1 miliarde de metri cubi, până în 2027.

În plus, pentru aprovizionarea pieței interne cu produse petroliere, se are în vedere implementarea a trei proiecte în segmentul de rafinare și de transport al petrolului.

Se preconizează astfel că, până în 2029, capacitatea de producție a rafinăriei din Shymkent va fi mărită de la 6 la 12 milioane de tone. Ca urmare, țara va produce 18 milioane de tone de produse petroliere pe an. La rândul său, pentru a asigura aprovizionarea cu petrol a rafinăriei, vor fi implementate proiecte de extindere a conductelor de petrol Kenkiyak-Atyraum a cărei capacitate de transport crește de la 6 la 15 milioane de tone pe an și Kenkiyak-Kumkol, cu o creștere de la 10 la 20 de milioane de tone pe an.

În ceea ce privește industria petrochimică, planul vorbește despre punerea în aplicare a unor proiecte mari. Este vorba despre construirea primului complex chimic integrat de gaze pentru producția de polietilenă cu o capacitate de 1,25 milioane de tone și un complex de separare a gazelor cu o capacitate de procesare de 9,1 miliarde de metri cubi pe an. Acestea vor conduce la o creștere semnaificativă a producției de produse petrochimice, vr atrage investiții de anvrgură și vor utiliza întregul potențial de hidrocarburi al câmpului Tengiz.

În același timp, în cadrul implementării proiectelor de explorare geologică și de dezvoltare a acestui zăcământ, sunt prevăzute șapte proiecte cu un volum total de investiții de aproximativ 10 miliarde de dolari.Proiectele cheie sunt dezvoltarea și pregătirea pentru producție a câmpurilor Kalamkas-Sea și Khazar, dezvoltarea câmpului de condensat de gaz Urikhtau, precum și proiectul de explorare geologică Karaton-Podsolevoy.

Infrstructura de rafinare și transport al țițeiului din Kazahstan este controlată de compania națională de petrol și gaze, KazMunayGas (KMG), care controlează și grupul Rompetrol. În Kazahstan, KMG operează patru rafinării (la două are circa 50% participație), cu o capacitate totală de rafinare de circa 18,5 milioane de tone. În ceea ce privește producția de petrol, KMG este asociat cu mari companii occidentale în exploatarea zăcămintelor.

Citește și:

Business-ul din petrochimie și decarbonarea operațiunilor, în centrul strategiei grupului Rompetrol – Magzum Mirzagaliyev, CEO KazMunayGas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *