Plan european pentru sprijinirea investițiilor în rețele – sute de miliarde de euro – zeci de noi proiecte vor fi finanțate cu prioritate

Comisia Europeană a elaborat un plan de creștere a investițiilor în rețelele electrice din Europa, în zeci de proiecte care să beneficieze de acces prioritar la autorizații și la finanțare din partea Bruxelles-ului, se arată într-un proiect de document consultat de Reuters.

Europa va trebui să investească 584 de miliarde de euro pentru a-și moderniza rețelele electrice în acest deceniu, potrivit estimărilor Uniunii Europene. Multe rețele sunt vechi de zeci de ani și trebuie să fie adaptate de la modelul tradițional al centralelor electrice mari, pe bază de combustibili fosili, la producția de energie eoliană și solară.

Pentru a impulsiona investițiile în rețele, Comisia va propune un plan săptămâna viitoare.

Potrivit unui proiect consultat de Reuters, Bruxelles-ul va acorda statutul de „proiecte de interes comun” unui număr de 68 de proiecte de energie electrică, ceea ce le va permite accesul mai rapid la autorizare și la anumite fonduri UE. 12 dintre aceste proiecte vizează stocarea energiei.

„Rețelele trebuie să se adapteze la un sistem de electricitate mai descentralizat, digitalizat și flexibil, cu milioane de panouri solare pe acoperișuri și comunități energetice locale care împart resursele”, se arată în proiect.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze proiectul de document, care ar putea fi modificat înainte de a fi publicat.

De asemenea, Bruxelles-ul va colabora cu investitorii, autoritățile de reglementare și finanțatori pentru a facilita obținerea de împrumuturi, capitaluri proprii și garanții pentru proiectele din domeniul rețelelor, explorând totodată noi instrumente de finanțare împreună cu Banca Europeană de Investiții.

Industria europeană a energiei electrice a avertizat că rețelele electrice devin un blocaj pentru furnizarea de energie curată, deoarece ele nu sunt modernizate suficient de repede pentru a face față tuturor proiectelor de energie regenerabilă care așteaptă să fie conectate la rețea.

La nivel european se vor elabora, de asemenea, diverse recomandări și ghiduri în ceea ce privește tipurile de investiții în rețele care vor fi finanțate.

Citește și:

Rețele electrice devin principalul obstacol în calea regenerabilelor în Europa – avertisment Eurelectric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *