O propunere italiană vizând plafonarea preţului gazelor naturale în Europa câştigă susţinători în regiune, pe măsură ce statele europene o văd ca pe „singura soluţie” pentru a răspunde la explozia preţurilor, a declarat marţi ministrul italian al Energiei, Roberto Cingolani, informează Bloomberg, citată de Agerpres.
Italia a recomandat ca statele membre UE să introducă o limită pentru preţul gazelor naturale importate din Rusia pentru a ajuta la contracararea inflaţiei în blocul comunitar, însă o serie de state membre, printre care şi Germania, au privit-o cu scepticism.
„Preţul gazelor naturale nu creşte dintr-un motiv fizic. Preţul creşte doar pentru că cineva, din spatele unei tastaturi, a decis acest lucru”, a spus Roberto Cingolani, într-o conferinţă organizată la Roma.
În realitate, însă, reducerea importurilor de gaze din Rusia a contribuit la creşterea preţurilor în ultimele zile, în condiţiile în care livrările prin conducta cheie Nord Stream au scăzut cu până la aproape 40% din capacitate. În aceste condiţii, preţurile de referinţă la gaze în Europa au crescut cu 4% comparativ cu nivelul înregistrat vineri şi sunt de aproape patru ori mai mari decât erau în urmă cu un an.
Impunerea unui plafon de preţ „pare să fie singura soluţie sustenabilă”, consideră Cingolani. Potrivit ministrului italian, o astfel de măsură ar permite evitarea riscului ca „cineva să se trezească într-o dimineaţă şi să vină cu un preţ nebunesc la gaze naturale”.
Printre măsurile suplimentare ar putea să se numere separarea preţului pentru electricitatea produsă de pe urma arderii gazelor naturale de preţurile pentru energia regenerabilă şi creşterea producţiei de electricitate în termocentralele pe bază de cărbune, potrivit oficialului italian.
„O decizie de majorare, temporară, a producţiei de cărbune nu va afecta obiectivele de carbonizare ale Italiei şi ar oferi o alternativă mai ieftină pentru a creşte stocurile de energie”, a susţinut Cingolani.
Guvernul german a anunţat deja o serie de planuri pentru repornirea termocentralelor pe bază de cărbune în ideea de a reduce dependenţa ţării de gazele naturale ruseşti.