Pilon pentru Energie Regenerabilă în Europa de Sud-Est. Declarație de intenție a României, Bulgariei și Greciei

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, la Atena, alături de Rumen Radev, ministrul Energiei din Bulgaria, și de Theodoros Skylakakis, ministrul Energiei și al Mediului din Grecia, Declarația de Intenție pentru Dezvoltarea unui Pilon pentru Energie Regenerabilă în Europa de Sud-Est între Republica Elenă, Republica Bulgară și România.

Această declarație transformă cele 3 țări într-un pol energetic regional, puternic, capabil să atragă finanțare europeană pentru proiecte energetice comune, arată Ministerul Energiei de la Bucureștii într-un comunicat de presă

“Declarația are trei componente: (1) dezvoltarea în comun a proiectelor de energie eoliană pe mare, în Marea Neagră și în Marea Egee, inclusiv prin accesarea finanțării prin Facilitatea Europeană de Conectare; (2) stabilirea unui Centru regional pentru hidrogen regenerabil prin participarea autorităților, operatorilor sistemelor de transport și a industriei, accesând de asemenea finanțări prin Facilitatea Europeană de Conectare; și (3) dezvoltarea în comun a infrastructurilor trans-frontaliere de încărcare a vehiculelor electrice”, potrivit sursei citate.

 

„Participarea noastră la acest forum important reprezintă un angajament clar al României față de securitatea energetică și sustenabilitatea regiunii noastre. Am subliniat în cadrul discuțiilor necesitatea urgentă de a reduce dependența de resursele energetice externe, în special în contextul agresiunii Federației Ruse în Ucraina. Eforturile noastre conjugate în diversificarea surselor de energie și consolidarea infrastructurii de interconectare demonstrează viziunea și determinarea noastră de a construi un viitor energetic mai sigur și mai verde

România este apreciată la cel mai înalt nivel, ca lider în sectorul energetic din Europa Centrală și de Sud-Est. Avem resursele, energia și determinarea necesare pentru a fi un furnizor esențial de securitate și prosperitate pentru întreaga regiune și suntem pregătiți să jucăm acest rol.

Declarația comună cu Grecia și Bulgaria este un demers în premieră. Că vorbim despre energia eoliană din Marea Neagră sau din Marea Adriatică, despre hidrogen, sau despre rețeaua de stații de încărcare a mașinilor electrice, avem obiective comune: să atragem investiții, să asigurăm o implementare accelerată a proiectelor și să ne transformăm economiile și societățile pentru un viitor mai sigur, mai prosper și mai verde,” a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

În cadrul Reuniunii de la Atena, Sebastian Burduja a avut și o întâlnire bilaterală cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie

Subiectele principale de discuție au fost îmbunătățirea securității energetice în regiune, creșterea numărului, calității și a impactului proiectelor comune în domeniul energiei regenerabile, integrarea gazelor cu emisii reduse de carbon precum hidrogenul și biometanul în amestecul energetic și consolidarea interconectărilor pentru rețeaua de transport de gaze naturale și energie electrică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *