Pieţele operate de OPCOM vor funcţiona cu o nouă tehnologie oferită de Nasdaq

Nasdaq Inc. si Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale (OPCOM) au semnat un acord privind noul sistem de tehnologie pentru piețele bursiere in baza caruia Nasdaq va furniza catre Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale din România un nou motor de corelare si o noua tehnologie pentru decontarea/compensarea tranzacțiilor prin intermediul arhitecturii Nasdaq Financial Framework, se arată într-un comunicat al OPCOM.

OPCOM va valorifica functionalitatea modulara a Nasdaq Financial Framework pentru a oferi servicii suplimentare membrilor si clientilor sai. Acest nou acord marcheaza urmatorul capitol in colaborarea celor doua companii privind tehnologia, care a inceput in 2005.

”OPCOM este puternic angajat in a oferi cele mai bune servicii participantilor la piata, si in acest sens va continua sa fie sustinuta in dezvoltarea viitoare a sistemelor de tehnologie pentru piața de catre Nasdaq”, a declarat Victor Ionescu, CEO al OPCOM. „Din 2005, platforma OPCOM a functionat pe tehnologia Nasdaq, care a sustinut de-a lungul anilor mai multe mecanisme de piata implementate de OPCOM. In plus, parteneriatul dintre Nasdaq si OPCOM a adus plus valoare pe piața de energie din România, in acelasi timp contribuind la consolidarea increderii participantilor la piata si la implementarea in mare masura a unui nou cadru legal important in domeniul energiei. Imbunatațirea adusa prin noua tehnologie reprezinta un beneficiu adus acestui cadru, clientilor nostri si dezvoltarii noastre viitoare”

”Din punctul de vedere al infrastructurii critice pentru piața de energie si de capital din România,  OPCOM a demonstrat o deosebita implicare in a investi in tehnologia utilizata si in operare”, a declarat James Martin, director regional, EMEA, Market Technology, Nasdaq. „Prin utilizarea tehnologiilor de tranzactionare si de compensare/decontare ale Nasdaq Financial Framework, OPCOM isi poate dezvolta si extinde cu usurinta domeniul activitații sale si randamentul proceselor  in beneficiul clientilor, partenerilor si investitorilor sai. Asteptam cu nerabdare sa avansam in urmatorul capitol al parteneriatului nostru de succes.”

Tehnologiile Nasdaq pentru infrastructura pietei, inclusiv sistemele de tranzactionare, de evaluare a riscului in timp real, de indexare a datelor, de decontare/compensare, CSD-uri si pentru sisteme de supraveghere a pietei sunt operate in cadrul a mai mult de 100 de medii de tranzactionare, de catre autoritati de reglementare, case de compensare si depozitari centrali de valori mobiliare din America, Europa, Asia, Australia, Africa, Orientul Mijlociu si Caraibe.

Nasdaq este un furnizor de global de top in domeniul serviciilor de tranzactionare, compensare/decontare, al tehnologiei bursiere, al listarii bursiere, pentru companii din domeniul informarii si cel public.

In calitate de autor al primei piete bursiere electronice din lume, tehnologia sa deserveste peste 90 de piete din 50 de tari si asigura realizarea a 1 din 10 tranzactii cu valori imobiliare la nivel mondial. Nasdaq este sediul a circa 3.900 listari totale cu o valoare de piata de aproximativ 12 trilioane de dolari.

OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT pentru mai mult de 450 de companii active pe pietele de energie electrica si gaze naturale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *