Piața spot de energie electrică din România se va cupla cu cea din Bulgaria, din toamnă

Piața spot de energie electrică din România, cuplată inițial cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și apoi cu cele din Austria, Germania, Polonia, se va cupla și cu cea din Bulgaria, în această toamnă.

Konstantin Konstantinov, CEO al IBEX, bursa de energie din Bulgaria a declarat recent că în data de 20 septembrie vor începe testele pentru cuplarea pieței spot din Bulgaria cu cea din România. Tranzacțiile cu energie în regim cuplat vor avea loc începând cu luna octombrie.

Informația a fost confirmată și de oficialii Transelectrica, așadar, din octombrie, piața spot de energie electrică va funcționa în regim cuplat și cu cea din Bulgaria.

Piața bulgară a fost deja cuplată cu piața spot din Grecia încă din primăvară.

Ce înseamnă cuplarea piețelor de energie electrică

Cuplarea prin preţ a regiunilor permite tranzacţii cu energie pe piaţa spot între diferite ţări, în condiţii de transparenţă crescută, şi oferă o tendinţă de uniformizare a preţurilor: energia din pieţele mai ieftine va avea tendinţa să fie tranzacţionată pe pieţele cu preţuri mai mari. Fiecare stat alocă implicit o capacitate de transport pe granițe, pentru care nu se percepe tarif de rezervare a capacității, iar aceasta este oferită direct pentru comerț cu energia tranzacționată azi pentru a fi consumată mâine. Ordinele de cumpărare, la fel ca și cele de vânzare, pot veni de la un jucător de pe oricare dintre piețele cuplate, existând un algoritm pentru stabilirea prețului în toată zona.

Piața spot din România este printre cele mai scumpe din Europa, în ultima vreme. De exemplu, tranzacțiile făcute vineri pentru energie livrate sâmbătă s-au încheiat la un preț mediu de 113 euro/MWh (identic cu cel din Ungaria și al doilea din Europa, după cel din Grecia). În Bulgaria, prețul de închidere al pieței spot a fost de doar 92 de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *