Piața spot de energie electrică din România s-a cuplat cu cea din Bulgaria

Piața spot de energie electrică din România funcționează, de azi,  în regim cuplat cu cea din Bulgaria.

“Operațiunile de cuplare aferente granitei RO-BG în SDAC (single day-ahead coupling – n.red.)  au fost lansate astăzi, miercuri, 27 octombrie 2021, cu prima zi de livrare 28 octombrie 2021”, se arată într-un comunicat al OPCOM – operatorul comercial al pieței de energie electrică.

Astăzi, pentru prima dată, capacitatea transfrontaliera dintre România și Bulgaria a fost alocată implicit prin algoritmul Euphemia. Implementarea cuplarii prin pret permite determinarea simultană a prețurilor energiei electrice și a fluxurilor transfrontaliere în întreaga regiune. Utilizarea eficientă a sistemului energetic și a infrastructurilor transfrontaliere, determinată de o coordonare mai puternică între piețele de energie, urmărește să maximizeze bunastarea socială în beneficiul tuturor participanților la piață.

“Odată cu includerea graniţei RO-BG, o buclă geografică a fost închisă, iar regiunea sud-est europeană este acum pe deplin integrată în Cuplarea unică a pieţelor pentru ziua următoare. Aceasta marchează încă o etapă importantă în procesul de integrare a piețelor europene pentru ziua următoare de energie electrică”, arată OPCOM

“Integrarea granitei dintre zonele de ofertare Bulgaria si România în SDAC marchează încă o etapă importantă în finalizarea modelului țintă european. În plus față de linia de înaltă tensiune în curent continuu dintre Grecia și Italia, piețele pentru ziua următoare din Grecia și Bulgaria sunt acum conectate și la nord, prin interconexiunea RO-BG, în SDAC.

Această cuplare de succes a fost rezultatul colaborării strânse dintre partile bulgare și române, OPEED și OTS, respectiv IBEX, OPCOM, ESO și Transelectrica, impreuna cu autoritatile nationale de reglementare respective”, mai arată OPCOM.
Amintim că pieţele de energie electrică ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est (Ungaria, Cehia, Slovacia şi România), aşa-numitul mecanism 4M MC, au fost legate în luna iunie de pieţele din vestul Europei și de atunci funcționează în regim cuplat cu cele din Polonia, Austria și Germania,

Prețul spot al pieței românești pentru energia cu livrare mâine, 18 octombrie, este de 215,9 euro/MWh, în timp ce piața spot din Bulgaria este de 201 euro/MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *