Piaţa intraday de energie din România a fost cuplată cu alte 20 de ţări din Europa, s-au făcut primele tranzacții

Piaţa intraday de energie din România a fost cuplată marţi după-amiaza cu pieţele similare din alte 20 de ţări europene, iar primele cantităţi de energie au fost deja livrate în cursul nopţii trecute, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Victor Ionescu, directorul operatorului bursier OPCOM.

Este vorba despre Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia şi Spania.

„Acest lucru înseamnă că toţi traderii din România vor avea la dispoziţie aceleaşi instrumente de tranzacţionare ca şi în celelalte 20 de ţări europene şi există posibilitatea de a efectua tranzacţii transfrontaliere cu energie. Este o etapă care dovedeşte determinarea noastră de a fi pe piaţa europeană de energie, pe cele mai performante platforme şi cu regulile europene. Este un proces foarte complex şi o mare provocare pentru noi”, a precizat Ionescu.

Cuplarea pieţelor intraday înseamnă practic că toţi traderii din ţările cuplate folosesc aceeaşi platformă informatică pentru tranzacţionare, care oferă transparenţă totală privind preţurile şi volumele tranzacţionate.

„Primele tranzacţii s-au făcut aseară, cu livrare începând cu data de 20 noiembrie, ora 0:00”, a mai spus Ionescu.Toate acestea vor duce la creşterea lichidităţii în piaţă şi la sporirea concurenţei, a continuat el.

În urmă cu cinci ani, pe 19 noiembrie 2014, piaţa spot de energie a României a fost cuplată cu cele din Ungaria, Cehia şi Slovacia.

Care este avantajul cuplării piețelor

„Prin extinderea funcționării la nivel european a pieței intrazilnice din Romania (cu titlu de exemplu ofertele introduse in piata din Romania se vor putea tranzactiona cu cele introduse in oricare din pietele functionale in celelalte 20 de tari, in limita capacitatii de transfer transfrontaliere disponibile) și adoptarea soluției unice europene, este de așteptat să crească lichiditatea pieței intrazilnice, conducand la diminuarea ponderii pieței de echilibrare și echilibrarea mai exacta si aproape de timpul real a participanților, utilizarea mai bună a capacității și resurselor de producere, utilizarea optimă a capacității de transport transfrontaliere și nu în ultimul rând, ca o consecință indirectă, creșterea siguranței în alimentare a consumatorilor din România”, spunea OPCOM în materialele de prezentare publicate înainte de momentul cuplăriii.

Sesiunile de tranzacționare de pe piața intraday cuplată sunt disponibile pe site-ul OPCOM, aici: https://www.opcom.ro/opcom/rapoarte/pi/raport_cuplare_PI.php?lang=ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *