Piața gazelor va fi liberalizată de la 1 iulie, spune ministrul Economiei

În contextul în care Ordonanța care re-liberaliza piețele energetice a căzut la Senat și există unele temeri că situația s-ar putea repeta la Camera Deputaților, ministrul Economiei a dat asigurări că piața gazelor se va liberaliza.

“Părerea mea este că OUG 1 va trece de Camera Deputaţilor. Pe de altă parte, am avut discuţii în Comisia de Industrii şi Servicii săptămâna trecută, cu ANRE şi cu preşedintele Iulian Iancu, iar acele modificări privind liberalizare pieţei gazelor la 1 iulie şi a pieţei de energie electrică la 31 decembrie vor fi puse în Legea 123, care se află la raport”, a declarat Virgil Popescu, prezent la a o conferință pe marginea importanței geostrategice și economice a Mării Negre, organizată de publicația Financial Intelligence, răspunzând la o întrebare pe această temă.

“Sunt două paliere: OUG este în dezbatere în Camera Deputaţilor, nu ştiu când va ieşi, cât timp nu va ieşi ea este în vigoare. În paralel, se discută modificarea Legii 123, legate şi de Regulamentul 943 şi acolo vor fi introduse prevederile referitoare la liberalizare. Este un lucru asumat, a fost ultima mea discuţie din Comisie”, a continuat Popescu.

El a reiterat faptul că nu va creşte niciun preţ de la 1 iulie (momentul în care piața gazelor se va liberaliza) și a amintit că liberalizarea a fost agreată de Comisia Europeană şi este o condiţie pentru ridicarea procedurii de infringement.

OUG 1/2020, care modifică celebra OUG 114, și care restabilește, printre altele, un calendar de liberalizare al piețelor de gaze și energie electrică, a fost respinsă de Senat, dar urmează votul în Camera Deputaților, care este cameră decizonală.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *