Photon Energy a demarat producția de energie la primul său parc fotovoltaic din România, de 30 MW. Vrea să ajungă la 200 MW

Primul parc fotovoltaic al grupului olandez Photon Energy în România, amplasat în localitatea Șiria din Arad, este functional, a anunțat investitorul.

”Anul trecut am spus că vom construi primele parcuri, iar primii 30MW i-am finalizat deja. De ieri primul parc solar produce energie, la Șiria. Al doilea set de construcţie din acest an va aduce alţi de 30MW. Planul este de 200MW in România în următorii ani, circa 200 miioane euro. Şi 600 MW la nivel regional”

Asta a spus la Zf Power Summit 2023, Lauru Bădiţă, Country Manager Photon Energy Operations Romania.

În ceea ce privește dificultățile pe care le întâmpină invesitorii în regenerabile, și oficialul Photon Energy s-a referit la noua legislație de limitare a suprafeței pe care se pot amplasa parcurile fotovoltaice.

“Avem aceleaşi provocări pe care le au şi ceilalţi dezvoltatori şi asta nu e bine. Înainte aveam limitări doar pe capacitate, acum apar şi alte obstacole. Ministerul Agriculturii are o intrepretare a legislaţiei legată de terenuri. Până în 50 hectare se pot face proiecte fără PUZ, iar peste 50 de hectare e nevoie de PUZ”, a spus Bădiță.

Photon Energy este un grup olandez concentrat pe dezvoltarea şi operarea de proiecte solare

Compania dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice la scară mare cu o capacitate combinată de peste 790 MWp pe piețele sale cheie din Europa Centrală și de Est și Australia, potrivit unei evaluări de la jumătatea anului trecut. Se așteaptă ca proiectele să fie puse în funcțiune în 2023 și 2024 și astfel piața românească va contribui semnificativ la obiectivul Companiei de a-și extinde portofoliul de cel puțin 600 MWp la nivel global până la sfârșitul anului 2024.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *