Petromidia a trecut pe profit. Rompetrol Rafinare, rezultat net pozitiv de 58 mil. USD, la șase luni

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie – iunie 2022, o cifră de afaceri brută de aproape 3 miliarde de dolari, un profit operaţional (EBITDA) de circa 174,392 milioane de dolari şi un rezultat net pozitiv de 58,39 milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis vineri AGERPRES, indicatorii financiari sunt în creştere pe fondul evoluţiilor cotaţiilor internaţionale la materiile prime (ţiţei, componente bio etc.) şi produse petroliere, dar şi a marjelor de rafinare.

„În prima jumătate a anului, compania noastră a avut un rol important în stabilitatea aprovizionării cu carburanţi a clienţilor din România şi regiune, în ciuda influenţelor generate de situaţia din regiunea Mării Negre. Continuarea programului de investiţii, finalizarea lucrărilor programate de revizie în termenul estimat, alinierea rapidă a producţiei la cererea de produse petroliere, concentrarea pe continua îmbunătăţire a fluxurilor operaţionale şi a costurilor de producţie au susţinut atingerea acestor rezultate pozitive, în condiţii de maximă siguranţă, performanţă şi protecţie a mediului”, a declarat Felix Crudu-Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Astfel, în perioada ianuarie – iunie 2022, compania a înregistrat o cifră de afaceri brută de aproape 3 miliarde de dolari, un profit operaţional (EBITDA) de peste 174 de milioane de dolari şi un rezultat net pozitiv de 58,39 milioane de dolari.

Rezultatele financiare au fost influenţate semnificativ de volatilitatea din piaţă, dar şi de o cerere locală şi regională de produse petroliere în creştere (agricultură şi transporturi), factori care au determinat niveluri record ale marjelor de rafinare. Marja europeană de rafinare a crescut cu 302,2 dolari/MT în trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul II 2021 şi s-a situat la un nivel mediu de 303,9 dolari/MT.

Semestrial, creşterea a fost ponderată de nivelurile mai scăzute din primul trimestru al anului, astfel că marja europeană a fost la un nivel mediu de 188,9 dolari/MT.

Rompetrol Rafinare a fost, şi în prima parte a anului, un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de 347 de milioane de dolari în al doilea trimestru al anului şi peste 696 de milioane de dolari în primul semestru din 2022.

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a depăşit 1,5 miliarde de dolari în T2 2022 şi 2,5 miliarde dolar în S1 2022, în creştere cu perioadele similare de anul trecut. Totodată, rezultatul net al segmentului a fost unul pozitiv, de aproximativ 118 milioane de dolari.

În primul semestru al anului în curs, în rafinăria Petromidia Năvodari au fost procesate 2,31 milioane de tone, în scădere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, în care au fost procesate 2,73 milioane de tone. Volumele au fost influenţate de oprirea tehnologică din Petromidia în perioada martie – aprilie, dar care a fost urmată de o revenire stabilă la parametri optimi de funcţionare, se precizează în comunicat.

În această perioadă, obligaţiile contractuale pentru livrările de produse petroliere au fost asigurate din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului – KMG Trading.

În al doilea trimestru al anului, rafinăria Petromidia a avut un grad de utilizare ridicat, care a susţinut funcţionarea instalaţiilor la capacităţi optime. La nivel semestrial, revizia programată a celei mai mari rafinării din ţară a condus la scăderea gradului de utilizare a capacităţii de procesare a Petromidiei la aproximativ 75%.

În primele 6 luni ale anului, unitatea din Năvodari a reuşit să obţină rezultate operaţionale bune la randamentul produselor albe – 85,86% wt. Rafinăria Petromidia, care reprezintă aproximativ 40% din capacitatea de rafinare din România, a obţinut, în ianuarie – iunie 2022, peste 600 de mii de tone de benzine şi circa 1,2 milioane de tone de combustibil diesel şi jet.

Rafinăria Vega Ploieşti, singurul producător intern de bitum şi hexan, a procesat peste 163 de mii de tone de materii prime, în primul semestru al anului. Unitatea din Ploieşti a înregistrat rezultate bune în ceea ce priveşte consumul energetic (2,53 GJ/t) şi disponibilitatea mecanică (98,72%).

„Compania şi-a orientat livrările de produse petroliere pentru asigurarea şi acoperirea cererii din plan intern. Din totalul produselor obţinute (carburanţi şi alte produse petroliere), 65% a fost destinat pieţei domestice, în uşoară creştere faţă de perioada ianuarie – iunie 2021. Restul totalului de produse petroliere a fost exportat pe pieţele regionale, preponderent către subsidiarele Grupului KMG International”, potrivit sursei citate.

Rompetrol este cel mai important furnizor de produse petroliere din Republica Moldova şi Georgia, dar şi una dintre cele mai mari companii de profil din Bulgaria.

În prima jumătate a anului, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 776 de milioane de dolari, iar cantităţile totale au scăzut, de la aproape un milion de tone de produse petroliere în S1 2021, la 743 de mii de tone în S1 2022.

În S1 2022, în segmentul de petrochimie al companiei au fost procesate 59 de mii de tone de propilenă. Producţia totală de polimeri a fost de 63 de mii de tone, nivel în uşoară scădere faţă de anul trecut, iar volumul vânzărilor s-a situat la un total de 68 de mii de tone.

Rezultatele diviziei petrochimice au fost impactate de condiţiile de piaţă nefavorabile pentru produsele segmentului. Cifra de afaceri brută a fost la un nivel apropiat aceleiaşi perioade din 2021 – 119,7 milioane de dolari, iar profitul operaţional (EBITDA) şi rezultatul net au înregistrat valori negative, de 18,2 milioane de dolari, respectiv 28,6 milioane de dolari.

Complexul petrochimic este unicul producător de polipropilene şi polietilene din România, iar principalul obiectiv strategic este menţinerea avantajului competitiv, odată ce piaţa de profil se va stabiliza.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat 1,8 miliarde de dolari în prima jumătate a anului. Profitul operaţional (EBITDA) a consemnat o valoare de 21 de milioane de dolari în S1 2022, în timp ce rezultatul net a fost unul negativ, de circa 1,9 milioane de dolari.

Cantităţile totale de carburanţi comercializaţi de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie – iunie au fost de 1,06 milioane tone, în scădere cu circa 13% faţă de volumul consemnat în perioada similară din 2021.

Vânzările en-gros de carburanţi au scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, dar pe segmentul de retail compania a reuşit să comercializeze volume mai mari cu 3% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2021.

La sfârşitul lunii iunie 2022, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.222 de puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), în creştere cu 154 de unităţi faţă de numărul consemnat la finele lui iunie 2021.

Rompetrol Rafinare este o companie membră a Grupului KMG International. Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *