Petromidia a reluat livrările de cocs petrolier pentru încălzirea caselor. Cât costă și cum se folosește

Rafinăria Petromidia, parte a grupului Rompetrol (KMGI),  vinde cocs petrolier pentru încălzire și atrage atenția clienților că, în această perioadă, cererea este ridicată, așa că doritorii pot aștepta și o lună de la momentul comenzii și până la livrare.

„În luna mai, Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia) a reluat livările de cocs sortat pentru uz casnic, iar prețul este de aproximativ 1.500 de lei/tonă. Prețul se stabilește în funcție de costurile asociate procesării materiei prime, obținerea cocsului petrolier fiind realizată prin procesul de cocsare întârziată”, arată compania într-o informare trimisă la solicitarea noastră.

“Clienții casnici, dar și persoanele juridice au viabilă opțiunea de contractare a cantităților necesare de cocs încă din luna mai. Pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece, cererea crește simțitor, astfel încât, în această perioadă poate dura până la o lună din momentul plasării comenzii, până la preluarea produsului. Subliniem faptul că livrările se efectuează în funcție de numărul de comenzi și în paralel cu ritmul de producție și încărcare al rafinăriei. Comparativ cu alți ani în care rafinăria a avut randamente de producție ridicate, nu au fost identificate diferențe majore în ceea ce privește cantitățile vândute”, mai arată cei de la Petromidia.

Cum se fabrică și la ce se folosește

Cocsul este un produs final solid, bogat în carbon, rezultat în procesul de rafinare petrolului. Se obține prin cracare, dar poate fi supus mai multor proceduri ulterioare pentru a controla nivelul de sulf pe care îl conține, în funcție de aplicația căruia îi este destinat.

Cocsul petrolier este folosit pentru încălzire, de populația generală, societăți comerciale și de instituții publice, în special în mediul rural. Important de menționat este faptul că acest produs are o putere calorică de aproximativ 8.200 kcal/kg, adică de peste două ori mai mare comparativ cu cea medie a lemnelor de foc, spun cei de la rafinărie. Cocsul petrolier se poate folosi doar în instalații speciale și este recomandată utilizarea în combinație cu alte lemne de foc.

“Instalația de cocsare întârziată de la Petromidia a fost pusă în funcțiune încă din 1985. De-a lungul timpului, a intrat prin mai multe etape de modernizare, cea mai importantă fiind în 2013, atunci când  a trecut printr-un amplu proiect, cu costuri de peste 50 de milioane de dolari, care a dus la o reducere cu 90% a consumului tehnologic, o scădere anuală a pierderilor de aproximativ 3 milioane de dolari, şi la o diminuare a consumului energetic.

Cel mai recent, în 2020, a fost realizată o nouă investiție, care a vizat instalarea unui nou sistem de recuperare a motorinei uşoare la coloana de fracţionare din cadrul instalaţiei de cocsare întârziată”, spun cei de la Petromidia.

Capacitatea proiectată a instalației este de 1.2 milioane de tone

Langă instalație există și un depozit de cocs, având o suprafață de aproximativ 3.500 mp și o capacitate proiectată de 15.000 de tone. În primele nouă luni ale anului, Petromidia a vândut către populație aproximativ 25.000 de tone de cocs petrolier

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *