Petromidia a „bătut” rafinăria Lukoil de la Burgas şi a intrat în topul celor mai mari cinci companii din Europa de Sud-Est

Publicaţia SEE News face, de câţiva ani, un clasament anual al celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud Est. Vârful este dominat de companii din România. Top 5 în acest an vine cu o surpriză.

Şi în ediţia din acest an, în primele zece cele mai mari companii din zona Europei de Sud Est, patru sunt din România. Nu este nimic nou la vârf, cea mai mare companie din zonă este Automobile Dacia, care a înregistrat venituri de 5,34 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 6% faţă de anul precedent. Petrom îşi menţine poziţia a treia în clasament, urmată de divizia sa de distribuţie a carburanţilor, OMV Petrom Marketing.

Noutatea este, aşa cum veţi vedea mai jos, faptul că în top 5 a intrat o altă companie românească, Rompetrol Rafinare, compania care are drept cel mai important activ Petromidia, cea mai mare rafinărie din România. Iată întâi clasamentul

Rompetrol Rafinare a consemnat aşadar un plus de venituri de 22% faţă de 2017, până la 3,04 miliarde de euro, ceea ce o propulsează pe locul 5 în acest clasament. Astfel, din cele mai mari cinci companii din zonă, patru sunt din România. Rompetrol Rafinare a intrat în top 5 urcând două poziţii faţă de locul şapte, ocupat în ediţia din 2017. În plus, şi mai relevant este că a luat locul unui concurent, şi anume Lukoil Neftochim Burgas din Bulgaria, adică firma care operează rafinăria Lukoil de la Burgas, port la Marea Neagră, concurent direct al rafinătriei noastre. Compania bulgară a înregistrat o creştere a veniturilor de doar 1,5%, până la 3 miliarde de euro. În termeni de profitabilitate, ambele companii au fost pe pierdere în 2018, dar rezultatul net al Petromidia (minus 49,4 milioane de euro) este mult mai bun decât al companiei din Bulgaria (pierdere de 130 milioane euro). Mai trebuie menţionat şi că, în termeni nominali, rafinăria de la Burgas este mai mare decât Petromidia, cu o capacitate de procesare de 9 milioane de tone anual, faţă de şase cât are rafinăria de la noi.

Acum la cea de-a 12-a ediție anuală, TOP 100 SEE include cele mai mari 100 de companii din punct de vedere al veniturilor totale , băncile de top din punct de vedere al activelor totale și cei mai mari asigurători din punct de vedere al primelor brute care operează în Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Slovenia, Serbia, România, Muntenegru și Croația, pe baza datelor din registrele comerciale naționale, burse, site-uri web guvernamentale și corporative, organisme de reglementare sectoriale, furnizori de informații despre afaceri locale, precum și companii.

2018, an record pentru Petromidia

Rafinăria Petromidia Năvodari a înregistrat anul trecut 11 noi recorduri operaţionale, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obţinute (5,78 milioane tone), producţia de benzine (1,36 milioane tone) şi motorine (2,75 milioane tone), combustibil pentru avioane (317.000 tone), randamente de produse albe (86,2%), gradul de utilizare a capacităţii de rafinare (91,98%). La acestea se adaugă cele privind îmbunătăţirea indicelui de eficienţă energetică – EEI (96,1) şi reducerea pierderilor tehnologice (0,83% wt).

În cei 40 de ani de activitate, rafinăria a consemnat pe fondul investiţiilor majore o continuă dezvoltare a activităţilor sale de producţie. Astfel, de la o cantitate de materie primă procesată în 1979 (momentul punerii în funcţiune) de 1,26 milioane tone la 3,82 milioane tone în 2007 (momentul preluării de către KazMunayGas, compania petrolieră naţională a Kazahstanului, care îi asigură şi ţiţeiul), respectiv 5,66 milioane în 2017 şi 5,92 milioane tone anul trecut.

În acelaşi timp, producţia de carburanţi (benzine, motorine) a avut o evoluţie similară, atât calitativ – de la produse non-euro, Euro 1 (5.000 părţi per milion sulf) la Euro 5 (10 părţi per milion sulf), cât şi cantitativ – de la 560.000 tone în 1979, la 2,53 milioane în 2007, 4 milioane în 2017 şi 4,1 milioane tone anul trecut.

În 2018, vânzările totale de carburanţi au fost de 4,44 milioane tone, în creştere cu 5% faţă de volumul comercializat în 2017, jumătate dintre aceştia fiind livraţi pe piaţă internă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *