Petrom vinde companiei-mamă OMV firma care urma să construiască o fabrică de biocombustibil de ultimă generație în România

Petrom a vândut acționarului majoritar OMV firma care uma să se ocupe de proiectul fabricii de biocombustibil de generația a doua ce urma să fie construită în România. Un proiect finalizat de o companie elvețiană în România, cu tehnologie pe care voia să o folosească și Petrom, nu și-a dovedit încă viabilitatea comercială.

“În data de 31 mai 2023, OMV Petrom S.A. a vândut 50% din acțiunile OMV Petrom Biofuels S.R.L. către OMV Downstream GmbH, astfel că OMV Petrom S.A. a păstrat 25% din acțiuni, iar OMV Downstream GmbH a ajuns să dețină 75% din acțiuni”. Informația apare într-una dintre raportările Perom aferente rezultatelor pentru primele șase luni ale anului și nu a fost făcută publică până acum.

Mișcarea pare a fi una prin care, cel puțin deocandată, Petrom, companie româneasă controlată de grupul austriac OMV, vrea să diminueze un risc de business, transferându-l acționarului majoritar. Vom explica mai departe de ce.

Petrom a înființat compania OMV Petrom Biofuels S.R.L în primăvara anului trecut. Noua firmă avea sediul în București, pe strada Coralilor, adică la Petrom City, unde are sediul și compania petrolieră, și avea, la înființare, un capital social de 24,7 milioane de lei. Obiectul de activitate al companiei este “fabricarea altor produse chimice, de bază”, potrivit datelor din Monitorul Oficial de la acea vreme.

De fapt, Petrom intenționa să construiască, la Brazi, acolo unde are și rafinăria și centrala electrică, o fabrică de biocombustibili. Potrivit unor informații publicate de noi în trecut, investiția planificată de compania petrolieră era o fabrică de bioetanol de generația a doua, valoarea estimată a proiectului fiind de 1,2 miliarde de lei, fără TVA. Materia primă constă în deșeurile agricole (paie) rezultate din cultivarea cerealelor, deci este asigurată de pe piața locală, iar Petrom miza pe acest produs pentru a-și crește amprenta “verde”.

Problema Clariant

În vara anului trecut, grupul elvețian Clariant a inaugurat în localitatea Podari din județul Dolj o fabrică de bioetanol de generația a doua, bioetanol celulozic, în urma unei investiții de 140 de milioane de euro. Fabrica folosește practic deșeuri agricole, paie de pe câmp rămase în urma recoltei de cereale, pentru a produce etalon celulozic, un comubusitibil bio care ar urma să joace un rol cheie în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seară din sectorul transporturilor. Clariant a încheiat și un contract cu Shell pentru vânzarea etanolului produs în fabrica din România. Reprezentanții Clariant au anunțat la momentul deschiderii că există contracte cu 300 de fermieri din Oltenia, care vor furniza paiele ce vor fi transformate în bioetanol. Fabrica de ultimă generație ar trebui să proceseze  aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic pe an.

După nici jumătate de an, în decembrie 2022, compania elvețiană a anunțat o depreciere masivă a acestui activ (“impairment” în egleză)  de 225 de millioane de franci elvețieni, echivalentul a circa 227 de milioane de euro.

“După cum s-a raportat anterior, fabrica sunliquid a început producția în al doilea trimestru al anului 2022, deși nu a atins încă randamentele vizate și alți parametri operaționali la scară industrială. Clariant a finalizat astfel o evaluare financiară a fabricii ca parte a testului anuale de depreciere în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS). Ca urmare a acestei analize, Clariant a concluzionat că o depreciere a valorii curente a activelor fabricii din Podari de aproximativ 225 milioane CHF este adecvată, pe baza creșterii întârziate și a performanței financiare curente”, arăta Clariant.

“Clariant confirmă valoarea unică a tehnologiei sunliquid și va continua comercializarea. Clariant își propune să abordeze provocările operaționale prin ajustarea continuă a proceselor de producție cu scopul de a atinge viabilitatea comercială a noii tehnologii(…) Industrializarea noii noastre tehnologii rămâne o provocare și, prin urmare, are un impact asupra ipotezelor financiare, generând deprecierea anunțată astăzi. Cu toate acestea, ne vom continua eforturile pentru a obține viabilitatea comercială a tehnologiei  ”, spunea Clariant atunci.

Din informațiile noastre, partenerul pe care urma să îl aibă Petrom pentru viitoarea sa fabrică de biocombustibil de generație nouă era exact compania elvețiană, nu știm dacă prin asociere sau prin folosirea tehnologiei acesteia. După insuccesul (cel puțin deocamdată) al fabricii Clariant din România, Petrom a decis astfel să vândă firma din România care se ocupa de proiectul fabricii de biocombustibil acționarului majoritar OMV.

Citește și:

Strategia nouă a OMV: Renunță la petrol și gaze până în 2050, oprește orice investiție în Rusia, se concentrează pe afacerile cu plastic și carburanți sustenabili

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *