Petrom și Total au primit o extindere cu doi ani a licenței pentru blocul offshore Han Asparuh din Bulgaria

Ministerul bulgar al Energiei a declarat miercuri că a prelungită cu doi ani autorizația de explorare a petrolului și gazelor naturale din blocul offshore Han Asparuh din Marea Neagră acordată gigantului energetic francez TotalEnergies și grupului românesc de petrol și gaze OMV Petrom, potrivit SEE News.

Prelungirea licențelor a fost acordată la cererea celor două companii.

Total E&P Bulgaria și OMV Offshore Bulgaria plănuiesc să facă investiții totale de aproximativ 1,46 milioane de euro (1,58 milioane de dolari) în următoarea perioadă de explorare, a anunțat Ministerul Energiei de la Sofia într-un comunicat.

Din această sumă, Total E&P Bulgaria și OMV Offshore Bulgaria vor cheltui 900.000 de euro pentru lucrări geologice și geofizice, 335.000 de euro pentru măsuri de protecție a sănătății, siguranței și mediului, precum și 200.000 de euro pentru formarea personalului local.

Licența a fost prelungită la solicitarea celor două firme, care au informat autoritățile că au apărut date  promițătoare în perimetrul concesionat, și de aceea este nevoie de noi explorări, în scopul descoperirii de potențiale noi zăcăminte.

Total E&P Bulgaria și OMV Offshore Bulgaria au primit deja încă o prelungire cu doi ani a licenței, până la 15 mai 2022. Participația OMV a fost achiziționată în 2020 de OMV Petrom

Proiectul Han Asparuh este deosebit de important din punctul de vedere al securității energetice a Bulgariei, a spus ministrul Eenergiei de la Sofia

Blocul 1-21 Han Asparuh este situat în ape adânci în sectorul bulgar din partea de vest a Mării Negre. Se întinde pe o suprafață de 14.220 km pătrați, cu adâncimi de de până la 2.200 m și este în vecinătatea perimetrului românesc Neptun Deep.

Contractul de explorare a fost atribuit pentru în 2012. TotalEnergies, care este și operator, a anunțat descoperirea unor resurse de petrol în 2016. După ce firma spaniolă Repsol a renunțat la cota sa de 30% din proiect, Total deține 57%, iar Petrom 43%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *