Petrom și Hunt Oil au finalizat cea mai mare campanie de prospecțiune seismică onshore 3D din Europa, la Urziceni

Campania, cu un buget de 30 de milioane de euro și care s-a întins pe o suprafață cam de șase ori cât Bucureștiul, a avut loc în zona de sud-est a României, în blocul de explorare VIII-Urziceni Est, operatorul fiind Hunt Oil Romania.

“Cea mai ampla achiziție de date seismice 3D onshore din Europa a fost finalizată înainte de termen si în buget”, scria în raportul cu rezultatele financiare ale Petrom pentru primele trei luni ale acesui an, dar fără vreo precizare suplimentară a companiei petroliere despre acest proiect.

Ca atare, am întrebat Petrom despre acest proiect.

Este vorba despre o campanie de prospecțiune seismică 3D care a avut loc în estul țării, în țării, în blocul de explorare VIII-Urziceni Est, făcută de Petrom și Hunt Oil, a transmis Petrom.

“Prospectiunile geofizice au început pe 6 octombrie 2019 și s-au încheiat pe 26 febriarie 2020, cu o luna mai devreme decat fusese planificat. Peste 400 angajați ai contractorului si operatorului au luat parte la aceste operațiuni de explorare, care au acoperit o suprafață de 1,589 de km2, de șase ori mai mare decât cea a Bucureștiului”, transmite Petrom.

Investițiile în acest proiect de explorare s-au ridicat la circa 30 milioane de euro. Principalele obiective au fost de a identifica potențiale zăcăminte noi de hidrocarburi și de a obține o imagine mai bună a rezervoarelor deja cunoscute. “Prospecțiunea seismică, care este comparabila cu o ecografie, va crește rata de succes a viitoarelor sonde de explorare și va permite dezvoltarea de noi reserve”, mai spun cei de la Petrom.

Pe lângă amploarea operațiunii, au mai fost consemnate și premiere din punct de vedere tehnologic.

„România are un istoric de peste 160 de ani în producția de țiței. Cu toate că majoritatea zăcămintelor sunt mature, credem că exista inca potențial neutilizat, la adâncimi mai mari, în structuri geologice mai complexe. Descoperirea și dezvoltarea acestor resurse necesită utilizarea de tehnologii de ultimă generație, echipe inovative și aplicatii software de ultimă ora. Campania de la Urziceni este prima din Romania în care transmiterea datelor de la mii de geofoane s-a facut prin noduri – ca streamingul Bluetooth – și nu prin cabluri amplasate la sol”, a spus Peter Zeilinger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Upstream.

În 2010, Petrom și Hunt Oil Company România, subsidiara locală a companiei americane Hunt Oil, au semnat un parteneriat care vizează explorarea în comun a blocurilor onshore Adjud și Urziceni Est, situate în partea de est a României. „Acest parteneriat reprezintă un pas important în activitatea noastră, fiind primul joint-venture pentru explorare onshore. Prin unificarea resurselor noastre financiare și umane, prin utilizarea expertizei internaționale și a celor mai moderne tehnologii, creăm o bază puternică pentru evaluarea potențialului de hidrocarburi din cele două blocuri”, declara responsabilul pentru activitatea de Explorare și Producție din cadrul Petrom, Johann Pleininger, la acea dată.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *