Petrom şi Exxon au găsit gaze în Marea Neagră

Sonda de foraj Domino 1 a descoperit un zăcământ de gaze la mare adâncime care, dacă va fi exploatat, ar putea asigura consumul de gaze al României pe 6-7 ani.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, şi OMV Petrom SA au confirmat miercuri o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Zăcământul ar putea conţine între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar putea asigura, cumulat, tot consumul de gaze pe 6-7 ani al României.

Cele două companii au anunţat că este prea devreme să spună deocamdată dacă zăcământul din blocul Neptun, unde s-a făcut descoperirea, va putea fi exploatat din punct de vedere comercial. Decizia va fi luată după noi explorări şi noi achiziţii de date seismice. În cel mai bun caz, exploatarea comercială a zăcământului ar putea începe spre finalul acestui deceniu.

Forajul la mare adâncime din blocul Neptun a început la sfârşitul anului trecut. În noiembrie 2008, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *