După mai multe trimestre de declin, producția de gaze naturale a OMV Petrom a rămas, în trimestrul trei, identică cu cea din trimestrul precedent. Vânzările de gaze au crescut, dar pe seama importurilor în creștere.
OMV Petrom a raportat pentru al treilea trimestru al anului, o producție de hidrocarburi de 150.000 de barili pe zi (bep/zi) în scădere ușoară, de la 151.000, raportate în trimestrul precedent. Scăderea de 1.000 bep/zi a venit din producția mai mică de țiței și condensat, 71.000 bep/zi, în condițiile în care producția de gaze naturale a rămas la același nivel ca trimestru precedent, respectiv 79.000 bep/zi.
Vânzările de gaze naturale către terți au crescut semnificativ, la 11,2 TWh în al treilea trimestru al anului, de la 9,11 TWh în trimestrul precedent. Față de același trimestru al anului 2018, vânzările au crescut și mai mult, cu circa 48%, de la 7,54 TWh.
Explicația pentru creșterea vânzărilor de gaze către terți (mai ales în condițiile în care și centrala termoelectrică pe gaze de la Brazi a produs mai multă electricitate ) este creșterea importurilor. Potrivit unor informații publicate de Profit.ro, Petrom și-a consolidat poziția de lider în topul importatorilor, câștigată în luna mai, majorându-și cantitatea de gaze importată de la 533 GWh la 621 GWh în iunie, lună în care de obicei importurile sunt practic insignifiante. Importul considerabil (aproximativ o cincime din producția lunară a OMV Petrom) de la compania mamă, OMV, și apoi revânzarea gazelor pe piața internă par a fi soluția adoptată de companie pentru a contracara parțial scăderea de venituri impusă prin plafonarea prețului gazelor din producția internă la 68 lei/MWh, potrivit publicației citate.
Grupul austriac OMV, acționarul majoritar al Petrom a anunţat și el că producţia sa de hidrocarburi a scăzut în trimestru al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, în timp ce producţia realizată de divizia din România a rămas practic neschimbată.
În perioada iulie-septembrie 2019 , producţia de hidrocarburi a OMV a scăzut până la 480.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 490.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al doilea,
De asemenea, OMV a informat miercuri că vânzările sale totale de produse rafinate au crescut până la 5,60 milioane tone în trimestrul trei, de la 5,38 milioane tone în trimestrul al doilea, la fel ca şi vânzările de gaze naturale care au crescut până la 27,17 Twh, de la 26,76 Twh.