Petrom și a înjumătățit profitul la șase luni: 867 mil. lei. Cîștigul de la benzinărie a compensat pierderea de la sondă

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a înregistrat în primul semestru al anului un profit net de 867 milioane de lei, în scădere cu 56% față de aceeași perioadă a anului 2019.

Rezultatul al Petrom a venit pe fondul unei scăderi a vânzărilor de 11% în acest prim semestru, la 10 miliarde de lei.

“Valoarea vanzarilor consolidate de 10.069 mil lei in perioada 1-6/20 a scazut cu 11% comparativ cu 1-6/19, ca urmare a evolutiei negative a preturilor de piata ale marfurilor si volumelor mai mici ale vanzarilor de produse petroliere, partial contrabalansate de volumele mai mari ale vanzarilor de gaze naturale. Vanzarile Downstream Oil au reprezentat 65% din totalul vanzarilor consolidate, vanzarile Downstream Gas au reprezentat 33%, iar cele din Upstream 1% (vanzarile din Upstream fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti)”, arată compania.

“Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale a fost in suma de 1.250 mil lei, cu 44% mai mic comparativ cu valoarea de 2.224 mil lei din 1-6/19, in principal din cauza preturilor de piata mai mici ale marfurilor. Evolutia negativa din segmentul Upstream, din cauza preturilor mai mici la titei si gaze naturale, a fost partial compensata de contributia pozitiva mai mare a segmentului Downstream, in principal ca rezultat al vanzarilor mai mari de gaze naturale, contractelor forward de energie electrica, al marjelor de rafinare mai mari precum si al impactului pozitiv in legatura cu instrumentele de acoperire impotriva riscurilor aferente marjelor pentru distilatele medii”, mai spune Petrom în comunicat.

Un trimestru doi dificil

Rezultatele la șase luni au fost inflențate semnificativ de situația din al doilea trimestru al anului. Pe partea de upstream, compania a înregtistrat chiar o pierdere operațională, de 130 de milioane de lei, pe fondul prăbușirii prețurilor de petrol și gaze, și a rămas pe plus datorită vânzărilor de carburanți și de gaze.

“Valoarea veniturilor din vanzari consolidate a scazut cu 32% comparativ cu T2/19, influentata negativ de preturi de piata mai mici ale marfurilor si volume mai mici ale vanzarilor de produse petroliere, doar partial compensate de volume mai mari ale vanzarilor de gaze naturale si electricitate. Vanzarile din Downstream Oil au reprezentat 68% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 30%, iar cele din Upstream 2% (vanzarile din Upstream fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti). R

Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale in valoare de 276 mil lei in T2/20 a fost mai mic comparativ cu valoarea de 998 mil lei din T2/19, mai ales ca urmare a evolutiei negative in segmentul Upstream, generata de preturile mai mici la titei si gaze naturale, partial compensate de contributia mai mare a segmentului Downstream Gas, in principal ca rezultat al vanzarilor mai mari”, arată compania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *