Petrom şi-a dublat profitul: 618 milioane de lei în primul trimestru din 2017

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a înregistrat în primele trei luni din 2017 un profit net de 618 milioane de lei, de peste două ori mai mare decât cel din primul trimestru al anului trecut, de 288 de milioane.

Profitul net a crescut cu 114% faţă de primul trimestru din anul trecut, pe fondul unei creşteri a vânzărilor de 27%, până la 4,6 miliarde de lei. „Vânzările au fost susţinute de preţurile semnificativ mai ridicate la ţiţei şi de volumele mai mari ale vânzărilor de gaze naturale şi electricitate, care au contrabalansat reducerea uşoara a cantităţilor de produse petroliere vândute şi scăderea preţurilor la gaze naturale”, spune compania, în comunicatul remis cu ocazia prezentării rezultatelor financiare.

„Rezultatul din exploatare al Grupului Petrom pentru T1/17 s-a majorat până la 798 mil lei, comparativ cu valoarea de 346 mil. lei din T1/16, în principal datorită veniturilor mai mari din vânzări şi eliminării impozitului pe construcţii speciale începand cu anul 2017”, se mai arată în comunicat.

Segmentul de explorare şi producţie, cel mai important în strategia Petrom, a înregistrat un rezultat pozitiv net din exploatare de 471 de milioane de lei, de la pierderi de 80 de milioane de lei în primul trimestru din 2016.

Pe segmentul de downstream compania a raportat un rezultat din exploatare de 322 de milioane de lei, în scădere cu 10% faţă de cel consemnat în primul trimestru din 2016.

“În T1/17, am reusit sa fructificam condiţiile de piaţă mai bune printr-o performanţă operaţională şi financiară solidă. Am înregistrat un flux de trezorerie din activităţi de exploatare substanţial îmbunătăţit, de 1,3 mld lei, care, coroborat cu reducerea investiţiilor, a condus la obţinerea unui flux de trezorerie extins de 646 mil. lei.

Preţurile crescute ale ţiteiului şi cererea mai mare de produse petroliere aferentă vânzărilor cu amănuntul, împreună cu disciplina continuă privind costurile, s-au reflectat într-un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 767 mil. lei, aproape jumatate din cifra aferentă întregului an 2016.

În Upstream, am continuat reducerea costurilor de producţie, iar scăderea producţiei a fost în linie cu estimarea pentru întregul an 2017, datorită contribuţiei proiectului Lebada Est NAG. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 3% faţă de T1/16, ca urmare a îmbunătăţirii performanţei generale, gestionării stricte a costurilor, şi susţinut de marjele solide de rafinare.

Rezultatul din exploatare în T1/17 a fost susţinut, de asemenea, de măsurile de relaxare fiscală din Romania, în particular de eliminarea impozitului pe construcţii speciale, începând cu ianuarie 2017. În ansamblu, performanţa noastră solidă din T1/17 reflectă rezultatele excelenţei operaţionale din toate segmentele de activitate, în conformitate cu obiectivele noastre strategice de a spori competitivitatea portofoliului existent”, a declarant, în comunicat, Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *