Petrom scoate din ce în ce mai puţin petrol şi gaze, dar îşi dublează investiţiile

OMV Petrom a raportat pentru primul semestru al acestui an o scădere cu 5% a producţiei de petrol şi gaze, dar investiţiie companiei au crescut substanţial

OMV Petrom, singura companie care extrage petrol şi gaze din România, a raportat o scădere a producţiei de hidrocarburi cu 5% în primul semestru al acestui an, comparativ cu primelre şase luni ale anului 2017. Concret, producţia totală a scăzut de la 30,73 milioane barili echivalent petrol (bep) la 29,18 milioane, iar producţia zilnică de la 170.000 bep la 161.000 bep, urmare firească a depletării zăcămintelor, în condiţiile în care rata de înlocuire a rezervelor nu acoperă declinul natural, iar compania a mai şi vândut o parte din zăcămintele marginale.

Şi costul de productie în USD/bep la nivel de grup a fost cu 12% mai mare decât în primele şase luni din 2017, în principal din cauza impactului nefavorabil al cursului de schimb şi producţiei disponibile pentru vânzare mai scazute, parţial compensate de optimizarea continuă a costurilor. În România, costul de producţie exprimat în USD/bep a crescut cu 13%, la 11,87 USD/bep.

Investiţiile companiei sunt mai mult decât duble, faţă de primele şase luni din 2017 şi s-au ridicat la 2,1 miliarde de lei, în creştere cu 130% faţă de cele 913 milioane de lei de anul trecut. Cea mai mare parte a lor, 69% din total, a mers către activitatea de upstream-1,44 miliarde de lei, cu 81% peste nivelul din primul semestru al anului trecut. Investiţiile de explorare au crescut la 184 mil lei (creştere cu 138%), deoarece activitatea de foraj de explorare onshore s-a intensificat.
„Aceasta creştere se datorează, în principal, numărului mai mare de sonde forate şi proiectelor de facilităţi. În 1-6/18, am finalizat forarea a 45 de sonde noi şi sidetrack-uri, dintre care două sonde de explorare”, arată compania.

Grupul OMV Petrom, a consemnat în primul semestru din acest an un profit net de 1,288 miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de perioada similară din 2017, când rezultatul afişat a fost de 1,21 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *