Petrom, Rompetrol şi Lukoil riscă o amendă de 282 de milioane de euro

Consiliul Concurenţei ar putea amenda toţi distribuitorii de carburanţi din România cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri. Instituţia are dovezi că benzinarii s-au înţeles între ei atunci când au decis să scoată un tip de benzină de pe piaţă.

 

Companiile petroliere au realizat, în 2009, o înţelegere de tip cartel prin care au decis în comun scoaterea de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium şi riscă o amendă de până la 5% din cifra de afaceri realizată pe anul 2010 de la Consiliul Concurenţei, potrivit unotr surse oficiale, citate de Money.ro.

Cea mai mare amendă ar urma să fie plătită de  Petrom – 160 de milioane de euro pentru că este compania cu cea mai mare cifră de afaceri dintre toate cele vizate.Rompetrol Downstream riscă o amendă de 70 de milioane de euro la afaceri de 1,4 miliarde de euro, iar LukOil poate primi o sancţiune de 52 de milioane de euro la afaceri de 1,04 miliarde de euro.

Liderii pieţei Petrom, Rompetrol şi LukOil au realizat, cumulat, o cifră de afaceri de 5,64 miliarde de euro în 2010 astfel încât doar aceste trei companii pot primi o mega-amendă de 282 de milioane de euro.

 

„Există o posibilitate destul de mare să se dea o amendă de 4-5%. Amenda maximă pentru cartel este de 10% însă, în acest caz, cred că va fi dată una pentru o faptă de gravitate medie. Maxim 5%, nu mai puţin de 3%”, au spus sursele citate pentru Money.ro. Sumele primite de fiecare companie pot diferi uşor fucţie de circumstanţe atenuante ori agravante. O situaţie agravantă este, spre exemplu, iniţierea discuţiilor privind o înţelegere de către una dintre companii. Amenda va fi anunţată fie luna viitoare, fie în ianuarie, după ce se primeşte un răspuns oficial din partea companiilor implicate.

 

Autoritatea de Concurenţă are deschisă, încă din 2005, o anchetă pe piaţa carburanţilor ale cărei concluzii finale vor fi prezentate în vara anului viitor. Probabila amendă ce va fi anunţată în curând nu reprezintă o investigaţie distinctă ci este doar rezultatul unui control inopinat realizat, în 2009, de angajaţii CC la sediile benzinarilor. „Consiliul a găsit mai multe mail-uri prin care directorii de vânzări din diverse companii făceau planul să scoată concomitent sortimentul de benzină Eco Premium.  E o dovadă concludentă”, mai spun sursele citate.

Companiile petroliere au negat, în repetate rânduri, că ar acţiona concertat în vreo privinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *