OMV Petrom îi dă replica lui Iulian Iancu, care a acuzat compania că a redus deliberat iarna trecută capacitatea centralei de la Brazi pentru a manipula piaţa de energie şi a forţa creşterea preţutrilor, în folosul său. Compania spune că centrala de la Brazi mergea la jumătate din capacitate din cauza unei avarii şi că, nu doar că nu a putut beneficia, ba chiar a pierdut pentru că a cumpărat energie la preţuri mari pentru a-şi putea onora contractele.
“OMV Petrom respinge alegaţiile de manipulare a pieței şi vulnerabilizare a sistemului energetic național,astfel cum acestea au fost reflectate recent in spațiul public. Aceste alegații sunt de natură să afecteze reputația companiei şi implicit derularea activităților comerciale”, spune compania într-un comuniat.
“Întreruperea intenţionată a producţiei şi a comercializării de energie este contrară raţiunii de business a oricărei companii energetice. Dezminţim alegaţiile referitoare la manipularea preţurilor la electricitate. Compania nu numai că nu a beneficiat de preţurile ridicate din ianuarie 2017, ci dimpotrivă, a fost afectată negativ”, arată compania.
“Din cauza unor defecţiuni tehnice, aşa cum am informat autorităţile competente, Centrala de la Brazi funcţiona la 50% din capacitate încă din octombrie 2016, cu trei luni înainte de vârful de preţuri ale electricităţii, înregistrat în ianuarie 2017. OMV Petrom a înregistrat pierderi ca urmare a creşterii preţurilor la electricitate. Compania avea în derulare contracte la termen pentru electricitatea ce urma a fi produsă de Centrala de la Brazi. Din cauza indisponibilităţii a jumătate din capacitate, compania a fost nevoită să achiziţioneze cantităţile respective de pe piaţă, la preturi mai mari, pentru a îşi onora obligaţiile contractuale. În plus, potrivit REMIT, alte 15 unităţi de producţie din Romania au fost indisponibile pe întreaga durată a lunii ianuarie 2017, similar situaţiei Centralei de la Brazi, cu o capacitate cumulată de peste 3.000 de MW; Centrala de la Brazi reprezenta aproximativ 14% din capacităţile indisponibile”, spune Petrom.
Citeşte şi:
Ce nu spune Iancu de la PSD: În luna în care a acuzat Petrom că a oprit voit centrala Brazi ca să crească preţul energiei, în SEN au fost 60 de avarii
“Menţionăm că, în urma creşterii preţurilor la electricitate in ianuarie 2017, Autoritatea Naţionala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliului Concurenţei (CC) au analizat aceasta situaţie. Potrivit declaraţiilor publice ale reprezentanţilor ANRE şi CC, în urma analizei, nu au fost identificate indicii de manipulare a pieţei sau de înţelegeri între jucătorii din domeniu. Până la acest moment şi, implicit, anterior lansării in spațiul public a alegațiilor menționate, companiei nu i s-a solicitat de către Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind activitatea ANRE, un punct de vedere referitor la acestea”, mai arată compania.
De unde a pornit povestea
Deputatul PSD Iulian Iancu a acuzat Petrom că a oprit deliberat centrala de la Brazi, care oricum funcţiona la jumătate de capacitate, pentru a forţa o creştere de preţ a energiei electrice pe bursă, generată de o producţie mai mică de energie, pe un consum în creştere. În acea lună însă, au fost circa 60 de opriri accidentale ale hidro şi termocentralelor din România, toate deţinute de stat, cu excepţia celei de la Brazi, care au privat Sistemul Energetic Naţional de sute de MW putere orară.
Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat joi că, din informaţiile sale, un producător de electricitate nu a pus la dispoziţie întreaga capacitate de producţie, apoi a depus oferte de cumpărare pe bursă la preţuri foarte mari, pentru a manipula preţul. El a refuzat să nominalizeze compania, însă, din discuţiile între membrii comisiei de anchetă a activităţii ANRE şi reprezentanţii Autorităţii, a reieşit că este vorba despre OMV Petrom.
„Din datele pe care le-am putut analizat la nivelul lunii ianuarie, am constatat că un producător şi-a redus capacitatea de producţie la 25-30% – ştim că a nu pune la dispoziţie 100% din capacitatea de producţie este infracţiune, deci automat se constituie într-un dosar penal de anchetă şi analiză asupra acestei situaţii. În consecinţă, a redus capacitatea de producţie şi a creat o criză de energie electrică în piaţă. A făcut oferte, în acelaşi timp, de cumpărare de energie electrică pentru toată luna ianuarie cu 2.000 de lei pe MWh, în mod direct influenţând creşterea din piaţă. (…) Analizând, am observat că au mai existat alţi producători care şi-au redus capacitatea de producţie. Surpriza este că acest fenomen s-a înregistrat începând din ianuarie până prin august. Pe fondul consumului mare de electricitate, această criză pe zona de producţie a menţinut preţurile la nivel ridicat”, a spus Iancu.
Deputatul a mai spus că va chema reprezentanţii companiei în Parlament pentru explicaţii.