Petrom reporneşte rafinăria Petrobrazi, oprită pentru revizie şi modernizare. A investit 45 mil. euro iar următoarea revizie va fi abia în 2022

Operaţiunile la rafinăria Petrobrazi din Ploieşti au fost reluate luni, 28 mai, după 6 săptămâni de revizie planificată care a constat în lucrări de modernizare şi mentenanţă în valoare de 45 milioane euro, informează OMV Petrom printr-un comunicat remis Agerpres.

‘Instalaţiile noastre sunt acum 100% funcţionale, iar producţia de produse rafinate a fost reluată după ce instalaţiile au fost puse treptat în funcţiune. După repornire, suntem complet operaţionali şi avem capacitatea de a procesa peste 12.000 de tone de ţiţei pe zi. Sunt bucuros că această revizie, care a însemnat zeci de mii de operaţiuni diferite, s-a desfăşurat cu bine, fără incidente semnificative sau accidente care să determine întreruperea lucrului, în timp ce am continuat să asigurăm carburanţii necesari în reţeaua noastră de benzinării’, a spus Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Downstream Oil.

Următoarea revizie este planificată pentru 2022.

potrivit companiei, investiţiile semnificative şi lucrările de modernizare efectuate de-a lungul anilor au permis extinderea perioadei dintre revizii în condiţiile în care, înainte de 2014, astfel de revizii se efectuau anual, iar, după finalizarea programului de modernizare a Petrobrazi, perioada dintre revizii a fost prelungită la doi ani. Ca practică generală în industrie, operaţiunile de producţie se suspendă în timpul reviziilor.

Revizia Petrobrazi a însemnat aproximativ 2 milioane de ore lucrate, fără incidente semnificative, 5.000 de muncitori implicaţi, cu 4.000 mai mult decât în perioadele de funcţionare normală şi verificări la 3.720 de conducte şi 9.300 de echipamente electronice şi de automatizare, precizează OMV petrom.

Rafinăria Petrobrazi, cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone de ţiţei anual, este una dintre cele mai importante unităţi de acest tip din ţară. Producţia Petrobrazi poate acoperi necesarul de carburanţi anual pentru 3 milioane de autovehicule.

În perioada 2005-2017, rafinăria a beneficiat de investiţii de peste 1,5 miliarde euro în proiecte de modernizare, de construire a unor instalaţii noi şi în proiecte de mediu.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârşitul lui martie 2018, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

 

Potrivit comunicatului citat, OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 25,5 miliarde de euro plătiţi sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *