Petrom reiterează că nu va plăti taxa de solidaritate, pentru că nu i se aplică. Grupul OMV plătește taxa doar în Austria

OMV Petrom arată în raportul preliminar pentru 2022 că nu se califică la plata taxei de solidaritate impusă de Guvernul României, așa cum informase inițial investitorii, luna trecută.

Cităm din raport:

“In privinta riscului de reglementare, Societatea se afla in dialog cu autoritatile romane pe subiecte relevante pentru industrie. In ultimii ani, am observat o serie de initiative fiscale si de reglementare puse in discutie si/sau implementate. Acest lucru sporeste volatilitatea legislativa si influenteaza intregul mediu de afaceri. Totodata, in contextul crizei energetice din Europa, sunt implementate masuri suplimentare de reglementare, cum ar fi scheme de compensare, preturi plafonate pentru gaze naturale si electricitate si supraimpozitarea sau contributia de solidaritate a UE.

Regulamentul UE 2022/1854 a introdus o contributie de solidaritate, care a fost transpusa in legislatia locala a statelor member pana la sfarsitul anului 2022, si este aplicabila pentru 2022 si/sau 2023. Reprezinta o contributie care se aplica profiturilor suplimentare ale societatilor care opereaza in sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului si rafinarii si se calculeaza pe baza profiturilor fiscale obtinute de aceste societati, determinate in conformitate cu normele fiscale nationale, care depasesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obtinute in perioada 2018 – 2021. România a transpus acest regulament prin OUG 186/2022, aprobata si publicata in decembrie 2022. Aceasta ordonanata urmeaza sa fie supusa procesului de aprobare in Parlament, ca atare poate fi obiectul unor modificari. De asemenea, interventii noi pe partea de reglementare si fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom.

In baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom si a prevederilor acestei ordonante de urgenta, se asteapta ca OMV Petrom sa nu intre in scopul acestei contributii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, avand mai putin de 75% din cifra de afaceri in sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

In 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redeventelor, taxelor suplimentare si a altor contributii specifice industriei cu aproximativ 7,3 mld lei, pe langa impozitul pe profit de 2,2 mld lei. In total, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021”.

Grupul-mamă austriac OMV afirmă că două entități ale sale din Austria vor datora contribuția de solidaritate impusă de Guvernul de la Viena pentru a doua jumătate a anului trecut, cheltuielile fiscale curente pentru 2022 legate de această contribuție cifrându-se la 90 milioane euro. OMV arată că doar în Austria va plăti taxa, nu și în Germania sau în România.

Citește și:

Petrom a făcut un profit net de peste 2 miliarde de euro, în 2022, cel mai mare înregistrat vreodată în România. E de trei ori și jumătate mai mare decât în 2021. Totalul taxelor plătite e dublu – 4 miliarde de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *