Petrom, profit net de 1,48 miliarde de lei în primele trei luni din 2023, în scădere cu 15%

OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei a raportat pentru primele trei luni din 2022 un profit în scădere cu 15% față de primele trei luni ale anului trecut.

Profitul de 1,48 miliarde de lei a venit pe fondul unor vânzări de 9,47 miliarde de lei în primele treu luni, și ele mai scăzute, la rândul lor, cu 20% față de primele trei luni din 2022.

„Rezultatele noastre pentru primul trimestru al acestui an sunt influențate de scăderea prețurilor internaționale pentru țiței și gaze, de la nivelurile record înregistrate în 2022. În contextul unei cereri mai reduse pentru gaze, carburanți și electricitate din România, am avut o performanță operațională puternică, ce a contrabalansat parțial scăderea preturilor.

Profitul net în primul trimestru din 2023 a fost de aproximativ 1.5 miliarde lei, cu 15% mai mic, în timp ce investițiile s-au ridicat la aproximativ 1 miliard lei, în creștere cu 52% față de anul precedent.

Decizia finală de investiții pentru Neptun Deep este așteptata la jumătatea anului 2023, dacă toate condițiile prealabile sunt îndeplinite. Continuăm să susținem nevoia unui mediu fiscal și de reglementare stabil și previzibil, care este fundamental pentru a asigura investiții viitoare”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Iată evoluția fiecărui segment de activitate, așa cum a fost prezentat de companie:

Explorare si Producție

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 985 milioane lei, comparativ cu 1,1 miliarde lei în T1/22, în principal din cauza preturilor mai mici ale țițeiului și gazelor naturale, precum și a scăderii volumului de vânzări

Producția a scăzut cu 4,1%, în principal din cauza declinului natural, parțial contrabalansat de contribuția reparațiilor capitale la sonde și a sondelor noi

Costul de producție a crescut ușor, cu 2%, la 14,5 USD/bep, in principal din cauza scăderii producției disponibile pentru vânzare, parțial contrabalansată de cursul de schimb favorabil.

Rafinare si Marketing

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 616 milioane lei, similar cu T1/22, întrucât marjele de rafinare mai mici au fost contrabalansate, în mare măsură de performanța mai bună a canalelor de vânzări.

Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom la valoarea de 16,6 USD/bbl, mai mic cu 9%, din cauza diferențialelor mai mici pentru produse, in principal pentru motorina

Rata de utilizare a rafinăriei la 98%, similară cu cea din T1/22

Vânzările totale de produse rafinate au fost mai mari cu 2%, susținute in principal de performanta canalului de vânzări altele decât cele cu amănuntul

Gaze si Energie

Rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 723 milioane lei, similar cu T1/22, susținut în principal de marjele solide pentru gazele naturale extrase din depozitele de înmagazinare și tranzacțiile cu energie electrică în afara României.

Volume de vânzări de gaze naturale cu 3,3% mai mari, in contextul unui declin estimat al consumului de 13% față de T1/22, datorită portofoliului rezilient de clienți, precum și vânzărilor către piața reglementată și către clienții în furnizare de ultimă instanță

Producție netă de energie electrică la un nivel stabil, în contextul reviziei planificate la centrala electrică Brazi cu întreaga capacitate atât în martie 2023, cat și în martie 2022.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *