Petrom, profit de aproape 900 mil. euro în 2011. Record pentru România

Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record în creştere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România.

Petrom a înregistrat în 2011 vânzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro). Profitul operaţional calculat înainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor (EBIT) a urcat în 2011 cu 65%, la 4,93 miliarde lei (1,16 miliarde euro), de la 2,98 miliarde lei în perioada similară a anului trecut. Petrom a constituit în ultimul un provizion de 504 milioane lei pentru amenda dispusă de Consiliul Concurenţei şi anunţată la începutul acestui an.

Pe segmental de explorare şi producţie, vânzările totale au ajuns la 11,7 miliarde de lei, în creştere cu 23% faţă de anul precedent. Producţia de ţiţei, gaze şi condensat s-a cifrat, la 67,77 milioane barili echivalent petrol (bep), fiind mai mare cu 1% comparativ cu anul 2010, informează miercuri compania.

Producţia din România a ajuns la 63,41 milioane bep (barili echivalent petrol), acelaşi nivel ca în 2010. Rata de înlocuire a rezervelor Grupului Petrom a crescut la 70% în 2011, de la 67% în 2010 datorită reevaluărilor de rezerve din România şi Kazahstan.

Pe segmentul de gaze şi energie, vânzările au ajuns la 3,6 miliarde de lei, în creştere cu 18% faţă de anul precedent, pe acest segment înregistrându-se un EBIT de 149 miliiane de lei. Volumul vânzărilor consolidate de gaze mai mic cu 9% decât în T4/10 din cauza vremii mai călduroase. Petrom spune că a fost afectată de de ordinul ANRE care  impune utilizarea unui coş de gaze domestice şi de import pentru consumul intern, non-tehnologic. Petrom aminteşte că în octombrie compania a intrat pe piaţa energiei electrice, prin începerarea operării comerciale a parcului eolian Dorobanţu, în octombrie.

Pe segmentul de rafinare şi marketing, vânzările totale au ajuns la aproape 19 miliarde de lei, cu 25% peste nivelul de anul precedent, însă la un EBIT negativ de de 5,2 miliarde. Vânzările de produse rafinate au fost de 5,23 milioane de tone, cu 4% sub nivelul de anul precedent. Marja de rafinare a fost însă negativă, 2,40 dolari la baril. Rata de utilizare a rafinăriei de la Petrobrazi, singura pe care o mare Petrom, a fost de 79%.

„Privind înapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide şi o performanţă operaţionala remarcabilă. Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar şi preţurilor favorabile la ţiţei. Am reuşit să stabilizăm nivelul producţiei în România şi avem satisfacţia mai multor realizări în activitatea noastră de explorare din Romania. Am reînnoit licenţele de explorare şi am înregistrat rezultate pozitive: posibil cea mai importantă descoperire de gaze onshore din ultimii ani (sonda de explorare Totea) şi informaţii încurajatoare obţinute, la începutul acestui an, în cadrul forajului de mare adâncime din zona offshore (joint-venture cu ExxonMobil)”, a declarat într-un comunicat, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *