Petrom își crește participația la zăcământul offshore Han Asparuh din Bulgaria

Compania spaniolă Repsol și-a vândut participația la blocul Han Asparuh din Marea Neagră celorlalți doi parteneri, ceea ce înseamnă că Petrom, care a anunțat că va prelua participația OMV la acest bloc, și-a crescut cota.

Statul bulgar și-a dat acordul asupra tranzacției prin care Repsol își cedează participația de 30% pe care o deținea la blocul din largul Mării Negre celorlalți doi parteneri, OMV și Total, scrie Reuters. Ca urmare, cota OMV, care urmează să fie preluată de Petrom, a crescut la 42,86%, iar cea a firmei franceze Total, care este și operatorul blocului, a crescut la 57,14%.

Blocul Han Asparuh este situat în partea vestică a zonei bulgare a Mării Negre, este unul de mare adâncime, și acoperă o suprafață de circa 14.200 de kilometri pătrați, cu o adâncime de până la 2.200 de metri.

Perimetrul a fost  concesionat mai multor companii occidentale: 40% deține firma franceză Total, 30% cea spaniolă Repsol și restul de 30% cea austriacă OMV, cea pe care o va prelua Petrom. Total este operator. Companiile au primit de la Guvernul bulgar acordul pentru explorarea și exploatarea rezurselor de petrol și gaze a perimetrului Han Asparuh în 2012. Potrivit înțelegerii anunțate atunci de oficialii de la Sofia, companiile și-au asumat investiții de un miliard de euro în explorare, iar statul bulgar ar urma să primească (bonus payment) 40 de milioane de euro.

La finalul lui 2019, Petrom a anunțat că va prelua participația OMV la acest perimteru, iar în februarie 2020, oficialii companiei au spus că ar urmează să plătească grupului-mamă OMV aproximativ 27 de milioane de euro pentru achiziționarea OMV Offshore Bulgaria, firma care deținea concesiunea. Tranzacția, care are mai multe clauze suspensive, nu se finalizase la acea dată.

“Această achiziție este în linie cu strategia noastră de a ne extinde prezența regională și este una naturală, dacă avem în vedere portofoliul nostru din Marea Neagră. Avem experiența zonei, știm ce este în Neptun Deep și geologia nu ține cont de granițe”, ne declarat atunci Peter Zeilinger, director responsabil cu partea de upstream a Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.