Petrom intră în Ucraina să sape după gaze. Parteneriat cu Naftogaz pentru explorarea și exploatarea gazelor din Marea Neagră uncaineană

Grupul ucrainean Naftogaz a semnat un memorandum de înțelegere pentru cooperarea cu cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei – OMV Petrom, cu sediul în România. Naftogaz și OMV Petrom vor căuta să stabilească proiecte comune de explorare și producție a gazelor în Ucraina, potrivit unui comunicat al companiei din Ucraina.

„În 2020, Naftogaz a lucrat pentru a deschide noi oportunități pentru explorarea și dezvoltarea de noi zăcăminte de gaz în Ucraina. Odată cu acordarea unei licențe pentru un perimteru offshore în Marea Neagră,Yuzivska, și potențialul rămas în Ucraina de Vest, Naftogaz își accelerează acum planurile de investiții. O parte a strategiei noastre este de a ne asocial cu parteneri internaționali cu experiență pentru a co-investi cu Naftogaz. Atragerea investitorilor internaționali este un factor important pentru atingerea independenței alimentării cu gaz pentru Ucraina până în 2030. Credem că OMV Petrom este un partener valoros și de renume care aduce capacitate investițională, expertiză și experiență relevantă în regiune.

Compania a descoperit promițătorul câmp Neptun din Marea Neagră, are experiență și cunoștințe în forajul în larg și are o experiență dovedită de exploatare cu succes și eficient a resurselor terestre din regiunea Carpaților din România, care împărtășesc o istorie geologică comună cu regiunea Carpaților din Ucraina. Vedem un mare potențial de colaborare în aceste domenii și așteptăm cu nerăbdare să ne stabilim cooperarea în mod concret în viitorul apropiat ”, a declarat Otto Waterlander, Chief Operating Officer al Naftogaz Group.

Naftogaz și OMV Petrom vor începe să analizeze oportunitățile de cooperare pentru prospecțiuni în blocurile offshore din Marea Neagră ucraineană. Conform deciziei guvernului ucrainean, Naftogaz a solicitat deja 36 de autorizații speciale pentru explorarea acestor blocuri.

„Strategia noastră este să ne extindem activitățile în regiunea Mării Negre. Ucraina este un pas natural pentru evaluarea oportunităților din zonă, întrucât țara găzduiește unul dintre cele mai mari potențiale pentru producția de gaze naturale din Europa. Suntem încântați să începem explorarea modalităților de lucru împreună cu Naftogaz și ne concentrăm pe o cooperare eficientă și reciproc avantajoasă pentru a avansa unele dintre aceste oportunități ”, a rezumat Christopher Veit, membru al Comitetului executiv OMV Petrom responsabil pentru Upstream.

După cum s-a raportat, în 2020 Naftogaz a dezvoltat și a lansat o nouă strategie pentru dezvoltarea bazei de resurse, care vizează dublarea rezervelor companiei. Explorarea și dezvoltarea zonelor Mării Negre, a zăcămintelor strânse de gaze, a zonei Yuzivska și a zonelor promițătoare din regiunea vestică se numără printre proiectele strategice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *