Petrom intră în perioada investițiilor-record: opt miliarde de lei în fiecare an de acum încolo în proiecte din România

OMV Petrom, cea mai mare companie energetică din Europa de Sud-Est, și-a crescut deja semnificativ investițiile în 2023, iar în anii care urmează sumele anunțate vor crește și mai mult, până la niveluri record pentru România. Banii vor merge mai ales în proiectul de extracție a gazelor din Marea Neagă, cel mai imporant proiect energetic al României de acum, dar și în dezvoltarea proiectelor cu amprentă de carbon redusă sau zero  – mii de MW instalați în eolian și fotovoltaic, fabrici de combustibili sustenabili și mii de puncte de încărcare a mașinilor electrice.

“În 2023 am intensificat investițiile, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. Planificăm să continuăm în această direcție, intrând în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare.

Investițiile organice prognozate pentru acest an se ridică, în total, la 6,5 miliarde de lei, mai mult decât tot profitul net înregistrat anul trecut, de circa 4 miliarde de lei. Investitiile suplimentare pentru proiectele cu emisii de carbon reduse si zero aferente tranzactiilor de achizitii anuntate ar putea duce investitiile totale la aproximativ 8 miliarde de lei.

Compania energetică are un plan de dezvoltare pe două direcții majore, și de aici și investițiile anunțate la un asemenea nivel.

Primul este proiectul Neptun Deep, perimetrul din Marea Neagră cu rezerve de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul consumului actual de gaze al României pe zece ani, care este acum cel mai important proiect energetic al țării. Alături de Romgaz, OMV Petrom a luat decizia finală de investiții anul trecut, iar primele gaze extrase din adâncul Mârii Negre vor ajunge în sistemul de transport românesc în 2027. Dar acest proiect, care va va face din România primul producător de gaze naturale din Europa, este și foarte costisitor și necesită investiții de circa patru miliarde de euro, câte două miliarde din partea fiecărei companii, până la “primul gaz”. Iar Petrom are și banii, nu-i va împumuta, așa cum va trebui să facă Romgaz, iar proiectul deja se derulează fără nicio întârziere, după cum au spus oficialii companiei. Chiar dacă pare că a căzut în dizgrația Bruxelles-ului, gazul este extrem de important în următorii ani pentru România, pentru că există un program de extindere a rețelor de gaze naturale astfel încât tot mai mulți clienți casnici să folosească gaze în loc de lemne și, pe de altă parte, există anunțuri de investiții în noi centrale electrice pe gaze cu capacități de circa 5.000 MW (la Mintia ar urma să fie peste doi ani cea mai mare centrală pe gaze din Europa). Așadar, proiectul Neptun Deep este capital pentru România și este important ca gazele să ajungă în țară cât mai repede, inclusiv pe fondul depletării zăcămintelor onshore. Anul trecut au fost deja semnate 80% din contracte, pregătirile pentru foraj au început deja, iar Petrom a început să-și formeze echipa de specialiști dedicați acestui proiect. Prima sondă va fi forată anul viitor.

A doua zonă de dezvoltare a companiei și, implicit, a țării, ține de investițiile în energia verde, inclusiv pe segmentul de mobilitate electrică, ce ar urma să se dezvolte tot mai mult luând locul carburanților clasici obținuți din fosil. Pentru tot ce înseamnă dezvoltare pe zona de regenerabile compania are în plan investiții uriașe, de 3,7 miliarde de euro, până în 2030.

Petrom produce deja SAF (combustibil sustenabil pentru aviație) și pregătește o invesiție într-o fabrică de HVO – biocombusibili de generație nouă. Pe partea de generare de energie electrică din surse regenerabile, are în vizor un portofoliu de 1.000 MW noi doar în fotovoltaic, adică peste 10% din capacitatea solară estimată a României. În acest sens, au fost deja semnate contractele pentru parcurile fotovoltaice de circa 430 MW care se construiesc împreună cu Complexul Energetic Oltenia, iar primele cantități de energie ar urma să intre în rețea la finalul anului următor. În plus, la începutul anului, OMV Petrom, a achiziționat un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic.

Pe partea de mobilitate electrică, lucrurile accelerează și mai puternic. “Continuăm să ne concentrăm pe creșterea treptată a producției de electricitate din surse regenerabile și pe extinderea rețelei noastre regionale de stații de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilității din România”, a spus Christina Verchere referitor doar la ținta pentru acest an. La finalul anului trecut, OMV Petrom administra deja o rețea de 270 de puncte de încărcare iar înțelegerile parafate deja pot duce compania pe poziția de lider pe această piață, nu doar în România, ci și în regiune. La începutul acestui an, OMV Petrom a cumpărat, printre altele, 100% din acțiunile Renovatio Asset Management, care opera, la acel moment, cea mai mare rețea de puncte de încărcare a mașinilor electrice din România, cu 400 de puncte. Iar vara trecută, compania românească a semnat, alături de subsidiarele OMV din Slovacia și Ungaria, un contract finanțat din fonduri UE care va duce la instalarea a peste 400 de puncte de reîncărcare ultra rapidă pentru automobile electrice în România, Slovacia și Ungaria până în noiembrie 2025. Dintre acestea, 328 vor fi instalate în România.

“Investitiile necesita un mediu de reglementare si fiscal previzibil si stabil”. Compania petrolieră, care este oricum cel mai mare contributor la bugetul României, repetă acest lucru și în raportul cu rezultatele financiare pe 2023, care nu se compară nici pe departe cu cele din excepționalul an 2023. “Pentru susținerea planului de investiții istorice, avem nevoie de un cadru fiscal stabil, predictibil și competitiv. Potrivit unui studiu prezentat de FPPG, impozitarea specifică pentru sectorul de petrol și gaze este de patru ori mai mare în România față de media europeană. Astfel, România nu este o piață competitivă”, a spus directorul financiar al companiei.

Astfel, dacă în excepționalul an 2022, când Petrom a raportat cel mai mare profit făcut vreodată de o companie în România, de 10 miliarde de lei (pe fondul prețuilor mari la energie) compania a plătit în total către statul român 20 de miliarde de lei, în 2023 profitul a scăzut de două ori și jumătate, la doar patru miliarde însă totalul taxelor plătite a fost de 16 miliarde de lei. Chiar dacă prețurile la hidrocarburi au coborât, iar la gaze chiar sub nivelul dinaintea războiului din Ucraina, statul a pus o nouă taxă cu aplicabilitate din acest an, de 0,5% pe cifra de afaceri, plătită în 2024 și 2025.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2022. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *