Petrom închide definitiv rafinăria Arpechim

Petrom nu a găsit cumpărători pentru rafinăria Arpechim Piteşti şi a anunţat că o va închide pentru totdeauna. O parte din active vor fi folosite ca depozite. Angajații vor primi plăți compenstorii
de 10 mil. euro.
Decizia a fost luată în data de 24 martie 2011.

“Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei.

Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare având în vederecă este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite. În Europa, o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate” se arată într-un comunicat al Petrom transmis Bursei.

Arpechim a funcționat anul trecut doar trei luni.

După oprirea permanentă a rafinăriei, o serie de rezervoare, infrastructura logistică şi facilităţile auxiliare vor continua să fie exploatate ca şi depozit. În acest scop, compania va păstra un număr corespunzător de angajaţi.

Salariaţii afectați de închiderea rafinăriei vor primi plăţi compensatorii, a căror valoare variază în funcţie de vechime. Valoarea totală a acestora se va ridica la circa 10 milioane de euro.

Petrom a anuţat încă din primăvara anului trecut că, dacă nu va găsi un cumpărător pentru rafinărie, se vede obligată să o închidă până în 2012, din cauza capacităţii excedentare din România, mai mare decât cererea. În ultimii ani, investiţiile pe partea de rafinare ale Petrom s-au axat exclusiv pe modernizarea şi creşterea capacităţii celeilalete rafinării, Petrobrazi.

Partea de petrochimie de pe platforma Arpechim Piteşti, ale cărei activităţi au fost oprite de mai multă vreme, a fost preluată de combinatul chimic Oltchim, deţinut de stat

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *