Petrom în 2023, scădere pe toată linia. Profitul bugetat scade cu peste 60% față de recordul din acest an

Petrom, care în anul 2022, a obținut cel mai mare profit din istoria sa și a României, preconizează un an 2023 mult mai slab, cu scăderi pe toată linia, mai puțin la cheltuielile cu investițiile, care se vor dubla.

Veniturile din vânzări vor fi semnificativ sub nivelul din 2022 pentru toate segmentele de business în contextu scăderii volumelor de vânzări și a reducerii prețurilor de piață, arată Petrom în prezentarea bugetului pentru acest an care va fi votat de acționari luna viitoare. Astfel, veniturile din vânzări vor scădea cu 28%, de la 55,8 la ușor sub 40 de miliarde de lei.

Se așteaptă ca rezultatul din exploatare în 2023 să scadă semnificativ, în principal ca urmare a reduceri iveniturilor din vânzări. Petrom arată aici un estimat pentru 2023 de 4,3 miliarde de lei, în scădere de la cele 12 milarde din anul trecut.

Ca atare, profitul net scade de la 10,3 miliarde de lei la doar 3,9 miliarde de lei.

Operațional, Petrom arată scăderi pe toate planurile. Producția de țiței va scădea cu 5%, producția de gaze naturale cu 11,7%, producția de energie electrică cu 3,5%. Vânzările de gaze naturale sunt estimate să scadă cu 14,1%, vânzările de carburanți scad și ele cu 3,5%.

Iată explicațiile în detaliu:

În România, producția zilnică de hidrocarburieste bugetată să se situeze la 109,0 kboe/d, această scădere reflectând în principal declinul natural; posibilele inițiative de optimizare a portofoliului sunt estimate la circa 10 mii bep/ zi.

Vânzările de gaze naturale se estimează că vorscădea cu 14,1% față de 2022, ca urmare a reducerii producției proprii și a cantităților tranzacționate

Producția netă de energie se așteaptă să scadă cu 3,5% comparativ cu 2022, în contextul unei reviziiplanificate a centralei electrice de la Brazi de o durată mai mare

Vânzările de produse rafinate se estimează săatingă 4,8 mil tone în 2023, în contextul reviziei planificate a rafinărie

Investițiile companiei vor fi însă mai mult decât duble, de la 3,35 la 6,87 miliarde de lei, cu o mențiune soecială “contingent/inorganic), adică “posibilitatea de a accelera uneledintre proiectele strategice și alte oportunități de investiții”, după cum explică Petrom. Aici este trecută o umă de 1,35 miliarde de lei, anul trecut a fost zero.

Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *