Petrom estimează că preţurile la gaze din România se vor apropia în acest an de cele de la hubul din Austria, acum mai mici

Oficialii Petrom, al doilea producător de gaze naturale al țării, estimează că, în acest an, diferența dintre prețul gazelor de pe piața românească și cel de la hub-ul din Austria se va diminua. Cum prețul de hub este semnificativ mai mic decât cel de la noi, ne putem aștepta la o ieftinire a gazelor tranzacționate pe piața locală, cu efect direct în factura populației, care nu va mai plăti prețuri reglementate de stat de la 1 iulie, ci prețul de piață.

Petrom a publicat pe site-ul propriu transcrierea conferinței pe care conducerea companiei a avut-o recent cu analiștii, în urma publucării rezultatelor financiare aferente anului 2019. Ne-a atras atenția o estimare a directorilor companiei referitoare la evoluția prețurilor la gazele naturale, ca răspuns la o întrebare.

Redăm integral întrebarea și răspunsul, așa cum apar pe web-site-ul companiei

“Întrebare de la Iuliana Ciopraga (Danske Capital): Puteți să ne spuneți punctul dumneavoastră de vedere cu privire la prețurile gazelor naturale? Încă există o diferență mare între prețurile gazelor românești și cele din hub-urile europene. Cum vedeți evoluția acestei diferențe în 2020?

Răspuns Franck Neel (membru Directorat responsabil pentru Downstream Gas):

Referitor la prețul gazelor naturale, cred că, dacă ne uităm la motivele pentru care a existat o diferență în 2019, dacă facem o comparație între prețurile gazelor CEGH (Central European Gas Hub – n.red.) și cele din România, în primul rând trebuie să fim atenți când comparăm cu o platformă de tip hub.
Adică lichiditatea hub-ului românesc este foarte mică. Și trebuie să ținem cont de faptul că s-au efectuat o mulțime de tranzacții, în special pe piețele reglementate, în afara acestei platforme. Dar motivul principal a fost declinul producției noastre; am avut și o obligație de înmagazinare semnificativ mai mare, iar un jucător pe piață a fost îngrijorat de riscul din România. România s-ar fi aflat într-o reală situație riscantă daca aprovizionarea cu gaze din Rusia către Ucraina s-ar fi întrerupt și, comparativ cu alte țări, noi ne aflăm într-o poziție riscantă. Astfel, unii jucători au crescut înmagazinarea și din acest motiv. Și lipsa interconectării dintre cea mai apropiată piață, CEGH, piața austriacă, și România. Ceea ce explică în cea mai mare parte diferența pe care o observați la prețul gazelor.
Dacă ne uităm la 2020, aveți dreptate. Estimăm o potențială reducere în mai mare măsură a acestei diferențe deoarece, în primul rând, s-a îmbunătățit interconectarea; vedem o mai bună interconectare între România și cea mai apropiată piață. Iarna a fost foarte blândă, astfel că vom avea cantități destul de mari de gaze naturale în depozite, ceea ce, cu siguranță, va influența prețurile din vară. Nu ne așteptăm însă și la o creștere a cererii.

Deci, estimăm o reducere a diferenței în acest segment de activitate. Și repet, pentru clarifica foarte bine, estimăm în continuare că prețul gazelor românești se va tranzacționa cu o primă (preț mai mare n.red.) comparativ cu prețul pe CEGH în 2020”

Comparațiile

Acum, prețul forward de la CEGH este de 10,4 euro/MWh pentru gazul cu livrare în luna martie, 11,2 euro pentru gazul cu livrare în al doilea trimestru, și 11,4 euro pentru gazul cu livrare în vara acestui an.
Acum câteva zile, scriam despre faptul că, în data de 11 februarie, pe una dintre platformele de piețe centralizate ale OPCOM (PCGN-LE), s-a perfectat o tranzacție cu gaze, cu livrare în al doilea trimestru al anului, la prețul de 70 de lei/MWh (14,6 euro) , deci în scădere și cu doar doi lei peste prețul reglementat cu care producătorii din România sunt încă forțați să vândă furnizorilor gaze pentru consumul populației.
Mai mult, tranzacțiile din ultima vreme cu livrare luna viitoare (martie) indică și ele același trend de scădere. În aceeași zi, 11 februarie, pe platforma gas forward a Bursei Române de Mărfuri, s-au vândut aproape 18.000 MWh de gaze, cu livrare în martie, la prețul mediu de 68,25 lei/MWh (două tranzacții).

Cantitățile sunt destul de mici dar ele arată un trend de scădere a prețurilor și pe piața locală.
Dacă trendul se va menține și cotațiile de hub nu vor crește, nu numai că nu vom avea o scumpire în momentul librealizării, fiind posibilă chiar o scădere a prețurilor pentru populație, care de la 1 iulie nu vor mai plăti prețurile reglementate de stat.

Acum, în factura consumatorului casnic, prețul final reglementat (cu transport, distribuție, marjă de furnizare) este de 125,17 lei/MWh, fără TVA, pentru clienții Engie și de 136,49 lei/MWh, fără TVA, pentru clienții E.On. Cei doi furnizori iau doar gazul din producția internă-majoritatea, la preț reglementat de 68 de lei (producția curentă) și mai scump (91 de lei) din înmagazinări-mai puțin. Însă consumatorul plătește în factură, pe lângă acest gaz, și o componentă de recuperare a costurilor nerecunoscute în trecut, până la 1 iulie, dată la care aceasta va dispărea. Atunci, este posibil ca prețul final al gazelor propus prin noile contracte concurențiale (nu mai există nimic de recunoscut din urmă) să fie chiar mai mic decât cel plătit acum pe reglementat, dar acest lucru depinde și de evoluțiile viitoare-un furnizor pentru populație propune un preț fix timp de un an, în general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *