Petrom: Durata și efectele pandemiei de coronavirus asupra economiei nu pot fi estimate la acest moment

Petrom, cea mai mare companie din România, și-a revizuit perspectivele de piață pentru acest an, pe fondul pandemiei de coronavirus, ale cărei durată și efecte nu le poate estima nimeni acum.

“Raspandirea coronavirusului (COVID-19) la nivel global a adus o transformare bruscă în viețile oamenilor și a afectat în mod considerabil mediul economic. Măsurile de combatere a efectelor aferente au un impact major asupra dezvoltarii economiei globale si au condus la un declin brusc al cererii pentru produse si servicii. In același timp, productia de țiței a crescut pe fondul unui conflict între marii producatori, intensificand, astfel, efectul scăderii cererii pentru țiței și produse petroliere. Amploarea și durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate intr-un mod credibil la acest moment”, arată Petrom în raportul său cu rezultatele financiare ale primului trimestru.

Compania și-a revizuit estimările referitor la mediul economic și la activitatea sa pentru acest an. OMV Petrom se bazează mai nou pe un preț al petrolului de 40 de olari barilul, în scădere față de 60 de dolari, inițial, marja de rafinare a crescut la peste 5 dolari/baril (4,67 anul trecut), iar cererea de produse peroliere, gaze și delectricitate se estimează a fi cu mult sub nivelul înregistrat în 2019.

Investițiile prognozate de compania vor scădea la 3 miliarde de lei în acest an, de la 4,2 miliarde cât estima inițial, pe fondul reducerii forajelor dar și a amânării unor proiecte în domeniul petrochimiei și al vânzărilor cu amănuntul.

Petrom a înregistrat în primul trimestru al anului 2020 un profit net de 653 de milioane de lei, în scădere cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *