OMV Petrom arată că poziția autorităților, care iau în considerare modificarea legii offsore este un pas important pas înainte în dezvoltarea proiectului din Marea Neagră.
„Gazele din Marea Neagră reprezintă o necesitate și o mare oportunitate pentru România. Dezvoltarea proiectelor offshore va oferi siguranță în aprovizionarea cu gaze a Romaniei, va contribui la creșterea veniturilor la bugetul de stat, va genera investiții și locuri de munca. În ultimul an, am arătat constant care sunt premisele necesare pentru astfel de proiecte majore, cu riscuri investiționale mari. Acestea sunt: stabilitate fiscala, cadru competitiv, o piață de gaze liberalizata și dezvoltarea infrastructurii de gaze. Faptul ca autoritatile iau in considerare modificarea legislatiei pentru petrol si gaze este un important pas inainte. Redeschiderea dialogului pe un subiect fundamental pentru Romania este binevenită”, arată compania petrolieră.
Legea offshore va fi modificată, potrivit unui proiect de lege elaborat de Guvernul României și pus în dezbatere publică vineri, despre care puteți citi AICI
Noul proiect de lege adice câteva noutăți care pot fi considerate mai puțin împovărătoare pentru companiile petroliere care vor să extragă gazul din Marea Neagră. Sistemul de taxare devine mai prietenos, în sensul că impozitul suplimentar se aplică doar de la un nivel de preț de 100 de lei/MWh, companiile petroliere primesc permisiunea de a vinde gazele și prin contracte directe, cresc deductibilitățile, iar taxele nu se vor mai aplica la prețul de referință de la hubul din Viena.
În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon şi OMV Petrom (50% fiecare), unde s-au descoperit reserve potenţiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi.
ExxonMobil şi Petrom trebuia să anunţe încă de anul trecut dacă vor lua decizia finală de investiţie în privinţa exploatării comerciale, dar decizia a fost amânată de faptul că legea offshore, care stabilea cardul de reglementare şi de taxare, a fost adoptată prea târziu şi a crescut povara fiscală asupra companiilor. Exxon şi Petrom au investit deja 1,5 miliarde de dolari în explorările din Marea Neagră, iar Exxon a anunțat că intenționează să renunțe la proiect. Carlyle a anunțat că a luat decizia de investiție, dar a condiționat viitoarele livrări de schimbarea cadrului legislativ.
Potrivit estimărilor oficialilor de la Bucureşti, există circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat, adică cele trei perimetre deţinute de Lukoil, ExxonMobil şi OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas.