Petrom: creștere enormă a vânzărilor de gaze în ultimul trimestru din 2019, pe seama importurilor

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România și al doilea producător de gaze al țării a raportat pentru ultimul trimestru al anului 2019 vânzări de gaze de 17,1 TWh.

Cantitatea de 17,1 TWh de gaze, vândută în ultimul trimestru al anului trecut, este cu 75% mai mare decât cantitatea de gaze vândută în aceeași perioadă a anului trecut (9,74 TWh). Cum producția de gaze a companiei nu a crescut, ba dimpotrivă, a scăzut (80.000 barili echivalent petrol pe zi, în ultimul trimestru din 2019, față de 84 de milioane în același trimestru din 2018) este clar că majorarea vânzărilor s-a făcut pe seama importurilor de gaze pe pe care le-a făcut Petrom pentru a satisface cererea clienților din România.

Este adevărat că a fost și un moment favorabil pentru importuri, în condițiile în care prețurile gazelor pe piețele de referință pentru noi (hub-ul din Austria) au fost mai mici decât cele ale gazelor indigene vândute în țară.

Compania a raportat o producție constantă de țiței (72.000 bep/zi), cu 1.000 bep peste nivelul din trimestrul trei, dar identică cu cea din același trimestru din 2018.

Vânzările de carburanți au crescut totuși (1,41 milioane de tone față de 1,35 milioane de tone în același trimestru din 2018), iar producția de electricitate a centralei electrice de la Brazi a fost de 1,26 TWh, în scădere față de cei 1,48 TWh din ultimul trimestru al anului trecut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *