Petrom, contract de 240 de milioane de euro pentru creşterea producţiei

După modelul contractului cu Petrofac pentru Ţicleni, OMV Petrom va contracta o altă firmă pentru creştea producţiei a 13 zăcăminte din zona Timiş.

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei din România va încheia un contract cu o valoare de până la 1,05 miliarde de lei (244 de milioane de euro la un curs de 4,3 lei/euro) pentru creşterea producţiei mai multor zăcăminte din zona Timişului, potrivit unui anunţ al companiei publicat în sistemul electronic de achiziţii publice.

Petrom intenţionează practic să crească producţia unor zăcăminte mature şi va contracta în acest sens serviciile unei alte companii. Sunt vizate 13 zăcăminte din zona Timişului, iar contractul va acoperi o perioadă de 15 ani, îmbunătăţirea producţiei de petrol şi gaze urmând să fie vizibilă după 3 ani. Petrom va contracta compania cu care va face înţelegerea în urma unei negocieri, iar o parte din candidaţi au fost deja selectaţi. Termenul-limită pentru primirea cererilor de participare la negociere este de 20 ianuarie.

Acest viitor contract nu este o premieră. Petrom a încheiat, anul trecut, un contract cu furnizorul de servicii petroliere Petrofac un parteneriat pentru creşterea producţiei din zona Ţicleni cu 50% în următorii doi ani. Zăcămintele din acea zonă sunt mature, fiind exploatatea de 60 de ani, iar producţia de acolo asigură 2,5% din producţia companiei petroliere. Petrom a rămas proprietarul drepturilor de concesiune.

“Pentru a ne atinge potenţialul pe segmentul de explorare şi producţie, având în vedere complexitatea operării zăcămintelor mature precum şi a portofoliului nostru în România, ne vom concentra asupra re-dezvoltării unui număr de circa şase-opt zăcăminte majore până în 2015. În paralel, pentru a maximiza producţia pe alte zăcăminte mature, am decis iniţierea unor parteneriate cu companii cu reputaţie pe plan internaţional care au obţinut rezultate remarcabile în acest domeniu. Parteneriatul cu Petrofac, unul din liderii mondiali în domeniul serviciilor din industria petrolieră, este un exemplu în acest sens” spunea atunci Mariana Gheorghe, preşedintele Petrom.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *