Petrom: Cererea de electricitate a României a crescut mai mult decât producţia, în 2018

În primul trimestru al acestui an, cererea de energie electrică a crescut mai mult decât producţia, iar exporturile au scăzut, spune OMV Petrom, care deţine una dintre cele mai noi şi mai mari unităţi de generare din România, centrala electrică în ciclu combinat de la Brazi.

“Conform datelor preliminare brute disponibile din partea operatorului de sistem, cererea naţionala de electricitate a crescut cu 3%, în timp ce producţia a crescut cu 2% in T1/18 fata de T1/17, ca urmare a creşterii producţiei de electricitate din surse hidro si pe bază de carbune; exporturile nete au scăzut cu 16% fata de T1/17”, se arată în raportul trimestrial al Petrom.

Compania operează centrala de la Brazi, o unitate de generare de 860MW, care funcţionează cu gaze naturale. Centrala a fost disponibilă la întreaga capacitate în primul trimestru al acestui an, şi a produs, net, 0,89 TWh de energie electrică, cu 25% mai mult decât în primul trimestru din 2017, dar sub producţia din trimestrul patru al anului trecut.

Citeşte şi:

Petrom a făcut un stress test al centralei electrice Brazi. A evaluat-o la 1,43 miliarde de lei, după ce a depreciat-o

Profitabilitatea business-ului este însă mai slabă, Petrom vorbind despre” marjele semnificativ mai mici faţă de acelaşi trimestru al anului precedent”.

Preţurile la energie sunt într-adevăr mult mai mici decât în primul trimestru al anului trecut, când, din cauza frigului, a producţiei hidro mai mici decât cea obişnuită şi pe fondul unor declaraţii publice alarmiste, preţurile la energie pe piaţa spot au atins cele mai mari niveluri din istorie. În primul trimestru al acestui an, preţul mediu de pe piaţa spot administrată de OPCOM pentru energia livrată în bandă a fost de 163 lei/MWh faţă de 249 lei/MWh, preţul mediu din primul trimestru al anului trecut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *