Petrom cere modificarea legii offshore până la finalul anului, dacă România mai vrea gazele din Marea Neagră

Modificarea până la finalul anului a Legii Offshore este esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep, atrag atenţia reprezentanţii OMV Petrom, care consideră că, în contextul unui declin abrupt al producţiei de gaze naturale domestice, gazul din Marea Neagră este soluţia pentru asigurarea independenţei energetice a României.

Producția de gaze naturale a Petrom, al doilea producător al țării, a scăzut accentuat și în al treilea trimestru al anului. “Productia de gaze naturale in Romania a scazut cu 13,4%, la 5,70 mil bep, fiind influentata de declinul natural accentuat al zacamintelor principale (Totea Deep si Lebada Est) si al sondei 4461 Totea Sud, dar si de activitati de mentenanta planificate si neplanificate”, arată compania în comunicatul cu rezultatele financiare.

Iar trendul se va menține.

“Pe segmentul Upstream, în cazul producţiei, reprezentanţii companiei cred că se va menţine declinul în România la aproximativ 7% faţă de 2020, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului (anterior: aproximativ 6%; 2020: sub 5%). În ceea ce priveşte optimizarea portofoliului, concentrarea va continua pe barilii cei mai profitabili, respectiv transferul a 40 de zăcăminte marginale către Dacian Petroleum, încheierea tranzacţiei fiind aşteptată în trimestrul 4 din 2021”, mai spune Petrom.

“Neptun Deep: modificarea pana la finalul anului a Legii Offshore este esentiala pentru extractia gazului natural din proiectul Neptun Deep. In contextul unui declin abrupt al productiei de gaze naturale domestice, consideram ca gazul din Marea Neagra este solutia pentru asigurarea independentei energetice a Romaniei”, arată compania petrolieră în raport.

În aceeași zi în care Petrom a emis avertismentul în raport, a venit și o declarație din partea Cristinei Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților. „Rezervele de gaz natural din Marea Neagră pot să contribuie decisiv la susţinerea procesului de tranziţie către un sector energetic curat, cu importante beneficii economice şi sociale. E nevoie ca Parlamentul şi ministerele Finanţelor şi Energiei să colaboreze pentru a adopta o nouă lege până la finalul acestui an, dacă vrem să nu ratăm şansa extraordinară a unei generaţii”, a precizat Cristina Prună

Situația la zi

În teorie nimic nu ar mai sta în calea modificării legii offshore, cerută de companii și promisă de multă vreme de politicieni, în condițiile în care s-au limpezit lucrurile și cu ieșirea grupului american Exxon din proiect. Compania națională Romgaz a anunțat acum câteva zile că a finalizat negocierile exclusive cu Exxon Mobil, iar ambele companii au  ajuns la un acord cu privire la achiziția cotei de  paticipare a ExxonMobil la perimetrul offshore Neptiun Deep.

“Acordul se va concretiza, după avizarea de către Consiliul de Administrație și aprobarea de către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor S.N.G.N Romgaz S.A., în semnarea contractului de vânzare-cumpărare acțiuni. Condiționat de obținerea acestor aprobări precum și de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute de contractul de vânzarecumpărare acțiuni, se estimează că tranzacția va fi finalizată în primul trimestru din 2022”, a anunțat Romgaz.

“S-au făcut pași importanți ca gazul din Marea Negră să ajungă în viitorul apropiat în casele românilor”, a spus, după anunțul Romgaz, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

OMV Petrom și  ExxonMobil erau parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Acum doi ani, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România, tocmai pentru că, în condițiile din lege, nu se putea lua o decizie de investiție. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom, care acum, după ieșirea americanilor din proiect, vor fi operatori, au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore. Cum proiectul a tot fost amânat, reprezentanții companiei au spus că este necesată neapărat o decizie în acest an, dând de înțeles că altfel proiectul ar putea fi abandonat. Dacă legea se schimbă în acest an, primele gaze din acest bloc ar urma să intre în sistemul de transport din România în 2025-2026.

Companiile petroliere au cerut să se renunțe la câteva dintre prevederile împovărătoare din legea offshore votată în timpul guvernării PSD. Legea avea câteva prevederi, introduse atunci, care au nemulțumit investitorii: taxarea excesivă printr-un impozit suplimentar, lipsa deducerilor pentru cheltuielile masive de explorare, impredictibilitatea, obligațiile de vânzare a gazului pe piața internă. Acum, dacă ce s-a discutat cu reprezentanții companiilor chiar va fi trecut în nou lege, vom avea o relaxare a taxării (impozitul suplimentar se aplică de la prețuri mult mai mari), garanția că legislația nu se schimbă pe tot parcursul acordului, deci cît timp se scoate gazul, iar unele deduceri vor fi acceptate. În plus, prin legislația care a apărut deja între timp, piața gazelor s-a liberalizat, iar obligațiile companiilor petroliere de a vinde gazul unde dorește statul român au fost în parte eliminate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *