Petrom caută să se extindă regional şi anunţă investiţii de 3,7 miliarde lei, în special pentru a găsi resurse care să crească rezervele

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, caută posibilităţi de dezvoltare în Marea Neagră, în Kazahstan şi în zona de est a Mării Mediterane, a anunţat, miercuri, Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, într-o conferinţă de presă. De asemenea, compania va investi şi în acest an 3,7 miliarde de lei, în special pentru a creşte rezervele de hidrocarburi şi a atenua din declinul natural al producţiei.

‘Când vorbim de internaţionalizare, vorbim în principal de upstream (explorare şi producţie – n.r.). Ne-am propus un grad de înlocuire a rezervelor de 100%. România nu oferă un potenţial. Deşi încă mai avem resurse, ele nu sunt suficiente pentru a ne asigura un grad de recuperare pe termen lung. De aceea trebuie să ne diversificăm aceste active de upstream şi ne-am propus să ne uităm în trei zone principale’, a spus Gheorghe, întrebată ce înseamnă faptul că OMV Petrom va creşte gradul de internaţionalizare, aşa cum a anunţat şeful OMV, Reiner Seele, într-o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis, pe 9 ianuarie.

Prima dintre zonele de interes pentru Petrom este Marea Neagră.

‘Este acasă la noi, avem expertiză, avem active, avem experienţă. Dar şi Kazahstan, unde avem atâţia ani de expertiză şi înţelegem poate mai bine decât alţii cum să operăm în astfel de medii. Totodată, în zona Mării Mediterane de Est, din punct de vedere geografic, are sens să ne uităm în zonele apropiate. Nu avem încă nimic în această direcţie, însă este o strategie pe 5-10 ani. Nu ne propunem să mergem în America sau în alte zone îndepărtate, ci ne propunem să capitalizăm ce putem mai bine cu activele pe care le avem. Vom veni cu informaţii pe măsură ce vom reuşi să dezvoltăm proiecte de achiziţii sau de dezvoltări’, a afirmat Mariana Gheorghe.

Ea a spus că rezervele de hidrocarburi mai ajung doar zece ani, dar compania încearcă să atenueze din declinul natural al zăcămintelor.

„Aşa cum după privatizare spuneam că avem rezerve pentru 10 ani, adică acum 14 ani, acum spunem că avem rezerve pentru alţi zece ani şi resurse pe care putem să le capitalizăm, să le convertim în rezerve. Aceasta este natura business-ului nostru. Continuăm investiţiile, de aceea pentru noi important este să avem capacitatea de a investi, astfel încât să avem perspectiva unei activităţi şi a unei dezvoltări sustenabile pe un termen lung. Aceste eforturi sunt reflectate în peste 13 miliarde euro pe care le-am investit în ultimii 12 ani”, a declarat miercuri Mariana Gheorghe, directorul general al grupului Petrom, la ultima sa conferinţă de presă în această funcţie.

Ea spune că România oferă în continuare potential, şi a spus că, în urma investiţiilor, declinul producţiei este mai mic decât declinul natural. Astfel, la o rată de declin de 10%, în 2017, producţia a scăzut cu doar 4%. Programele de redezvoltare a zăcămintelor existente au contribuit cu 21% la producţia Petrom, iar contribuţia noilor sonde săpate anul trecut de 8,3%.

Pentru acest an, compania îşi propune să investească 3,7 miliarde de lei, mare parte tot în zona de explorare şi producţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *