Oficialii Petrom, unul dintre cei doi producători de gaze din ţară, spun că decizia Guvernului de a se elimina plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii noncasnici aduce venituri suplimentare consistente bugetului.
“Impactul pe care îl calculăm noi a măsurii reintroducerii consumatorilor industriali în piaţa liberă este de 1,6 miliarde de lei pentru bugetul de stat, pe an. Este un lucru bun şi va ajuta la consolidarea bugetului României. Reintroduerea consumatorului industrial în piaţa liberă este un pas în direcţia bună”, a declarat Alexandru Maximescu, director afaceri publice şi reglementare, la un eveniment oraganizat de publicaţia Business Review.
El nu a explicat cum s-a ajuns la această sumă, dar este vorba, probabil, în special despre taxele suplimentare încasate de stat dintr-un preţ mai mare, în condiţiile în care preţul pe piaţa liberă este mai mare cu circa 15% decât cel plafonat de ANRE.
Oficialul Petrom a confirmat că Guvernul a modificat OUG 114, care impunea plafonarea preţului la gaze la 68 de lei/MWh şi pentru consumatorii non-casnici, în urma consultărilor cu industria.
“În ultimele luni a existat un dialog constructiv din partea Guvernului Dăncilă cu mediul de afaceri. Pentru OUG 19 acest dialog a existat”, a spus Maximescu, care a mai arătat că pentru 114 nu a existat această consultare.
Oficialul companiei petroliere a admis că, la finalul anului trecut, preţul gazelor pe piaţă a crescut, dar că, atunci când se judecă o tendinţă a pieţei, trebuie văzută evoluţia preţului mediu pe tot anul.
„Piaţa a avut o dezvoltare ascendentă în 2018, preţurile la energie şi gaze au crescut, iar în România, fiind parte a unei pieţe globale, nu putea să fie altfel. A existat o creştere de preţ la gaz şi în România, este adevărat, a fost mai moderată faţă de preţurile din jur. Credem că treâebuie luată în considerare media tranzacţiilor anuale, ca şi trend. Sigur, au existat în octombrie, noiembrie şi decembrie, tranzacţii peste media anuală. Într-un fel , este o chestiune normală şi de înţeles: dacă vrei gaz când cererea este foarte mare, de pe o lună pe alta, normal că preţul este mai mare”, a spus Maximescu, care a amintit că media anului a fost de circa 80 de lei/MWh.
OUG 19/2019 a eliminat din celebra OUG 114 prevederea ca Petrom şi Romgaz să fie obligate să vândă la preţ plafonat, de 68 de lei/MWh, gazele din producţia internă pentru consumatorii non-casnici, obligaţia rămânând să asigure, la acest preţ, tot consumul populaţiei şi al centralelor termice.