Petrom a semnat un contract de achiziție de gaze pe un an și jumătate cu firma turcă BOTAȘ

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a semnat cu firma turcă BOTAȘ un contract de achiziție de gaze care vor fi livrate în România, arată un comunicat al companiei turce.

“BOTAȘ continuă să înregistreze progrese constante în vederea atingerii obiectivelor stabilite în conformitate cu noua viziune a Secolului din Turcia. Cu scopul de a deveni unul dintre primii zece exportatori ai țării noastre în termen de trei ani, BOTAȘ a semnat un acord semnificativ cu OMV Petrom, una dintre cele mai mari companii energetice din regiune”, arată compania turcă.

Exporturile de gaze naturale din Turcia către România prin conducte vor începe la 1 octombrie 2023, conform acordului, care permite furnizarea a până la 4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi și se va încheia la 31 martie 2025.

Pe lângă comerțul cu gaze naturale, părțile au mai convenit să dezvolte cooperarea în domeniul transportului, depozitării, producției și tehnologiilor energetice verzi, se mai arată în comunicat.

“BOTAȘ, care a încheiat cu succes acorduri importante pentru exportul de gaze naturale către țări din regiune precum Grecia, Bulgaria și Ungaria, își sporește contribuția la securitatea și diversitatea aprovizionării cu energie pe piețele vecine și în Europa prin includerea României printre țările cărora le furnizează gaze. În acest context, BOTAȘ continuă să negocieze noi acorduri de export cu diverse țări și companii”, mai spun turcii.

Cantitatea este una însemnată pentru piața românească, în condițiile în care producția internă de gaze a celor trei mari producători, Romgaz, Petrom și BSOG este de circa 24-25 de milioane de metri cubi pe zi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *