Petrom a scumpit din nou carburanții, azi. Care sunt noile prețuri

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților a screscut din nou azi prețurile la benzină și motorină, după patru zile de la precedenta scumpire.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 17 ianuarie 2023, un preț al benzinei standard de 6,39  lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,57 lei/litrul.

Așadar, în această dimineață Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețul benzinei și motorinei cu 5 bani pe litru. Ultima modificare de preț a avut loc acum patru zile, și a fost o creștere de preț tot de cinci bani pe litru, și la benzină și la motorină.

Anterior acestor scumpiri, avusese loc o ieftinire, de aceeași amploare, care a venit după scumpirea masivă de la începutul anului.

Atunci, prețul benzinei standard a crescut cu 36 de bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu 38 de bani pe litru. Majorările de preț la pompă au survenit ca urmare a două modificări importante: eliminarea compensației de 50 de bani la litru – jumărate suportată de Guvern, jumătate de companii, și o reducere a accizelor la nivelul minim din Uniunea Europeană.

Prețurile petrolului sunt în creștere de la începutul anului, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană, crescând până 84,5 dolari, valoare valabilă la momenul redactării acestei știri. Amintim că, pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc pe conductă, la 5 februarie va intra în vigoare un nou embargu, pe combustibilii prduși din țiței rusesc.

Nu trebuie uitat că Petrom a intrat într-un conflict deschis cu statul, în condițiile în care a anunțat joi investitorii că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României în ultimele zile ale anului trecut. Compania a spus că nu intră în sfera de aplicare a taxei în acest an. Ulterior anunțurilor companiei, mai mulți oficiali, printre care Ministrul de Finanțe și șeful Fiscului au spus că firma s-a grăbit cu acest anunț și că vor urma controale.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *